Hittills har artificiell intelligens främst använts för att förbättra diagnostiken och inom tandvården i första hand för att analysera röntgenbilder och upptäcka karies. Gällande karies visade ett forskningsförsök att AI var duktigare på att upptäcka karies jämfört med tandläkare. Forskarna menar dock att man ska skynda långsamt och att mer forskning behövs. Än så länge måste livs levande tandläkare kontrollera resultatet.

I det svenska forskningsprojektet AI-Dentify, som startades 2021 och publicerades i BMC Oral Health, har olika AI-modeller tränats för att hitta och klassificera emaljkaries, rotkaries och sekundärkaries på närmare 14 000 röntgenbilder. Roboten fick sedan tävla mot sex erfarna tandläkare i analysen av 197 bitbilder. Studien drog slutsatsen att AI överträffar människor genom att bättre både upptäcka och klassificera karies jämfört med de sex erfarna tandläkarna.

Andra forskningsartiklar har också analyserat möjligheterna för AI att identifiera och diagnostisera problem med tandhälsan. Många möjligheter tycks finnas och forskarna tror att robotar så småningom kan ta över flera av tandläkarens uppgifter. Men först behövs mer forskning för att bevisa att robotar med artificiell intelligens verkligen ställer rätt diagnoser och föreslår rätt behandling. Än så länge behöver tandläkare kontrollera resultaten. Se mer länkarna nedan. 

Nyligen har kritik riktats mot en tandläkarkedja som använt AI, för att planera tandreglering plus tillverkning av plastskenor, som används för att genomföra själva tandregleringen. Både tandläkare och patienter har kritiserat detta förfaringssätt och upplever att det inte är helt pålitligt. Detta visar tydligt att vi tills vidare behöver tandläkare som gör egna bedömningar och därmed kontrollerar AI:s resultat, trots att AI oftast gör mycket bra bedömningar.

Till artikel i Tandlægebladet (danska tandläkartidningen, danska)
Till forskningsartikel från 2023 (engelska) 
Till ytterligare en forskningsartikel (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)