Nu i jultid äter många alltför mycket både riktig mat och julgodis. Viktuppgången kommer som ett brev på posten och man kan skapa ett sockersug. Allvarligt är att den som har sockersug också kan få sug efter fett? Fett är förstås bättre än socker, men har man sug efter både socker och fett är risken stor för fettuppgång. 

Studien som tyder på att sockersug ökar behovet av fett har gjorts på bananflugor, men kan visa sig gälla även människor. Detta kan vara en viktig förklaring till fetma då man har både socker- och fettsug, vilket gör att man inte känner sig mätt.

Socker är skadligt för tänderna och ger ökade inflammationer. Många risker alltifrån dålig tandhälsa och diabetes till fetma och kroniska inflammatoriska sjukdomar kan orsakas av socker.

Både vanligt socker och snabba kolhydrater som t.ex. vitt mjöl (finns i bröd och kakor) höjer blodsockernivån. Normalt ökar kroppen då insulinhalten för att sockret ska tränga in i cellerna där sockret lagras som fett.

Om man har höga blodsockernivåer kan så kallad insulinresistens uppstå, vilket innebär att kroppen inte reagerar tillräckligt snabbt på förhöjda blodsockernivåer, vilket i sin tur innebär att blodsockret inte tillräckligt snabbt går in i cellerna. Man får diabetes typ 2. Detta är väl känt.

Nytt är dock att även suget efter fett kan öka då man har sockersug. Fett är säkert bättre än socker för kroppen, men det är definitivt inte bra för kroppsvikten. Och att ha både sockersug och fettsug gör att man inte känner sig mätt och att man går upp i vikt. 

Se mer forskning.se
Till forskningsrapporten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)