Metaller, gluten, borrelia och mycket annat kan ge upphov till oförklarliga sjukdomar som kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, MS, Parkinsons sjukdom och mycket mer. Gemensamma faktorer är kroniska inflammationer. Docenten Vera Stejskal redovisar risker och möjlig provtagning i ett filmat föredrag från Stockholm i december 2015. Orsaker kan vara tändernas amalgamfyllningar eller titanimplantat i käkben eller höft.

- Allergier, säger Vera Stejskal, är inte bara IgE som man mäter i sjukvården. Gemensamt för allergier är att kroppens immunsystem reagerar onormalt och att T-cellerna aktiveras. Många sjukdomar beror på att någonting triggar igång inflammatoriska processer.

- Hur kommer det sig att metaller kan ha sådana egenskaper trots att de inte ger upphov till antikroppar, frågar Vera Stejskal. Hon menar att man ska titta på kroppens T-celler som är en slags vita blodkroppar som är aktiva då immunförsvaret är påverkat. Att bara stirra sig blind på antikroppar är fel, menar denna duktiga immunolog.

Non-gluten sensitivity är ett exempel där man inte finner några antikroppar, men ändå konstaterar att patienterna blir friska då de tar bort gluten.

Vera Stejskal berättar också om titan som i form av titandioxid är ett vitt färgämen vanligt i läkemedel- och vitamintabletter, tandkräm och solkräm. Att titandioxid tillsätts mellanmjölk och lättmjölk för att de ska vara vita och fina var det inte många som kände till. Hon konstaterade att de flesta är överbelastade med titan och att en del därför blivit känsliga mot metallen. Problematiskt blir det när folk behöver implantat i tänder eller höfter och kanske får reaktioner mot detta.

Alla läkare borde  därför berätta för patienter som ska sätta in titanimplantat att en del kan vara allergiska mot någon av de metaller som finns i implantatet och att provtagning finns för att kontrollera individens känslighet. Hon berättar att läkare i USA ställer sådana frågor före operation.

Vera Stejskal visade också bilder över allt metallskräp som finns i tandfyllningarna och menar att våra kroppar inte är skapade för att utsättas för den mängd metaller vi har i kroppen i dag. 

Makrofager (en sorts vita blodkroppar) tar till sig metaller för att avgifta kroppen, men ibland tar de med metallerna in i hjärnan. Om det exempelvis är järn kan bildningen av dopamin i hjärnan hämmas. Dopamin är en viktig signalsubstans som exempelvis Parkinsonpatienter har alltför låga halter av. Därför borde deras mediciner inte innehålla titandioxid, men tyvärr gör de det. Enligt Vera Stejskal kan symtomen därigenom förvärras.

Med det så kallade Melisa-testet ​kan metallallergier, glutenkänslighet, borrelia och en del annat mätas. Vera Stejskal berättar att hon började utveckla etta test när hon jobbade på Astra för att hitta metoder att särskilja vilka läkemedel arbetare på Astra var känsliga för. Detta var för att få en tidig indikation och att i tid kunna omplacera folk.. Testet har nu utvecklats för att bland annat upptäcka känslighet mot metaller, borreliainfektioner, gluten och mjölkintoleranser.

Ett test på patienter med kronisk trötthetssyndrom visade att de flesta blev bättre efter borttagning av amalgam och detsamma gällde patienter med fibromyalgi. Fyllningsbyte kan således förbättra hälsan radikalt. Vid mätning med Melisa-testet märks också tydligt att känsligheten mot t ex kvicksilver går ner efter fyllningsbyte. Det innebär att när man inte längre utsätts för det ämne man är känslig för vilar immunförsvaret och inflammationerna lägger sig. Därmed minskar också risken för andra sjukdomar.

Vera Stejskal anser att alla som ska sätta in titanimplantat vare sig det är i käken eller höften ska genomgå tester för att före ingreppet kontrollera om de är i riskzonen för allergier. Andra material kan då användas.

Föredraget hölls i Stockholm i ABF-huset i december 2015 och filmades av Bengt Hall på uppdrag av Tandvårdsskadeförbundet och Melisa Medica.

Till filmen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)