Personer äldre än 65 år har enligt Tandvårdsskadeförbundets beräkningar i medeltal 10-15 gram kvicksilver i sina tänder. Trots att kvicksilver är ett av de giftigaste ämnena vi känner diskuteras inte riskerna med amalgam, varken i media eller i vården. En del är så känsliga att de reagerar för mycket små mängder, andra blir sjuka först när kvicksilverhalterna i ett organ överstiger en viss halt.

Hälso- och sjukvården har mycket att vinna på bättre kunskaper om kvicksilvrets påverkan på hälsan. Vanliga symtom är kronisk trötthet, led- och muskelvärk, minnes- och koncentrationsproblem inklusive påverkan på immunförsvaret och risk för autoimmuna besvär.

Förståelsen för kvicksilvers verkningsmekanismer ökar ständigt. Nyligen har en sammanställning av gener som gör vissa individer mer känsliga än andra sammanställts (se länk nedan).Det innebär att har man genetiskt försämrad bildning av vissa ämnen i kroppen ökar risken för besvär av kvicksilver. Riskerna är således mycket individuella och beror både på gener och de miljöföroreningar man utsätts för.

Normalt har man gener både från mamman och pappan, vilka sitter ihop i par. Det möjliggör flera felkodningar i någon eller alla av dessa och därmed blir den genetiska påverkan individuell.

Bildningen av enzymer eller andra proteiner kan då vara mer eller mindre störd och därför finns olika varianter av sådana genetiska störningar som gör effekten mycket individuell. Till detta kommer att kvicksilver har förmåga att sätta på och stänga av gener, vilket ytterligare påverkar dess gifteffekter.

 Av den sammanfattande artikeln om kunskaper inom genetiken som påverkar kvicksilvers giftverkan framgår bland annat att:

  • Barn och unga är mer känsliga än andra då kvicksilver påverkar hjärnans utveckling med risk för neurologiska problem och beteendestörningar.
  • Glutationbildande gener kan ha störningar som minskar bildningen av detta viktiga ämne, som normalt ska bindas till kvicksilver och föra ut tungmetallen ur kroppen (exempel på gener: GSTT1 och GSTP1)
  • Bildning av metallotioniner kan vara genetiskt påverkat. Metallotioniner fungerar som kelatorer och binder, transporterar och för ut kvicksilver ur kroppen. Låg halt gör att mer kvicksilver stannar kvar i kroppen.  (exempel på gener: MT1A och MT1M)
  • Selenoproteiner är viktiga för att binda kvicksilver, men också för att oskadliggöra fria radikaler som kvicksilver initierar. Genetiskt försämrad bildning av sådana proteiner ökar risken att kvicksilver går in i olika organ och där stör kroppens biokemi. (exempel på gener: GPX1 och GPX4).
  • Gener kan påverka många funktioner mer direkt och en sådan gen är CPOX4 som kan ha en mutation som leder till sämre hemsyntes, vilket ökar genetiskt känslighet för kvicksilver och bland annat kan leda till beteendeproblem. Tillsåndet leder till att porfyriner utsöndras i urinen, vilket är mätbart.
  • Genen APOE som bidrar till bildning av APOE-lipoprotein har både kopplats till ökad risk för symtom vid kvicksilverpåverkan och ökad risk för Alzheimers sjukdom. Visssa varianter i denna försvårar bindning av kvicksilver och därmed ökar risken att det påverkar hjärnans biokemi negativt.

Det finns såldes genetisk information som tyder på att vissa individer är betydligt mer känsliga än andra för påverkan av miljögifter som t ex kvicksilver. Det är för tidigt att göra säkra genetiska analyser för om man tål sina amalgamfyllningar eller inte, men man kan ändå dra slutsatsen att känsligheten är mycket individuell och att en del personer blir sjuka av mycket små mängder.

Andra insjuknar på grund av ackumulering av kvicksilver i kroppen till följd av försämrad genetiskt betingad avgiftning. Även detta är således individuellt.

Försiktighetsprincipen bör därför gälla och sjukvården har all anledning att ta riskerna med kvicksilver från amalgam på största allvar. Vid oförklarliga symtombilder eller vid tydliga symtom på kvicksilverförgiftning bör vården alltid överväga om amalgamfyllningarna kan vara orsaken.

Till den vetenskapliga studien om gener och kvicksilverkänslighet (engelska)
Till information om tvillingstudie
Till tidigare artikel om genetisk känslighet  för kvicksilver och bly (2010 engelska)

Till artikel om kvicksilver toxicitet (mer allmänt, engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)