Fluorid i tandkräm har länge ansetts viktigt för att förebygga karies. Samtidigt är det väl känt att fluorid kan vara skadligt och särskilt för barn. Därför innehåller barntandkräm betydligt lägre halter fluorider än vuxentandkräm och på tandkrämstuben står tydligt att man inte ska svälja tandkrämen utan spotta ut den. 

Fluorider kan i kroppen ersätta jod, vilket är en förklaring till hormonpåverkan och då särskilt sköldkörtelns hormoner. Alltmer forskning kommer nu som visar att måttligt höga halter fluorider kan påverka hjärnan hos foster och små barn. Av den anledningen har Ramlösa varningar på sina flaskor att barn under sju år inte ska dricka detta vatten.

Att barntandkräm innehåller mindre fluorid än vuxentandkräm beror på kunskapen om att fluorider är skadligt och att barn är betydligt mer känsliga än vuxna. Varför används då fluorider i tandkräm? Anledningen är att det finns en stark tro bland tandläkare att fluorider förebygger karies. 

I dag finns kariesförebyggande tandkrämer utan fluorider. De tillför tandens naturliga byggnadsstenar som kallas hydroxiapatit. Vetenskapliga studier visar att tandkräm med hydroxiapatit har lika bra eller bättre kariesförebyggande effekt jämfört med fluoridtandkräm. Därför behövs egentligen inte tandkräm med fluorider längre. 

Används fluoridtandkräm på barn är det viktigt att tänka på att barnet absolut inte ska svälja tandkrämen och att man inte ska ta mer än ett tunt lager fluoridtandkräm. Tandkräm med hydroxiapatit har man hittills inte hittat några biverkningar av och därför behöver man som förälder inte vara lika noga med att barnen spottar ut den.

Gällande fluorider som man sväljer t.ex. vatten med hög halt, tas 75-90 procent upp i blodet. Fluorider kan tränga igenom placentan och nå fostret och tränger också igenom blodhjärnbarriären. Flera olika studier finns som tyder på att fluorider kan skada hjärnan och negativt påverka IQ om foster och små barn utsätts för måttliga halter fluorider.

För att säkert hindra skador på foster och barn bör fluoridhalten i dricksvatten vara under 0,2 mg/liter (se artikeln i danska tandläkartidningen). I USA är gränsvärdet för fluorid i dricksvattnet 0,7 mg/liter och i Sverige är det 1,5 mg/liter. Det svenska gränsvärdet är satt för att hindra fluoros på tänderna och inte för att undvika hormonstörningar eller hjärnskador.

Gravida kvinnor bör tänka på det totala intaget av fluorider. Många vet t.ex. inte att teer oftast innehåller relativt höga halter fluorider. En tepåse av Lipton English Breakfast ger t.ex. upphov till 2,61 mg/liter och om man brygger på teblad så kan halten fördubblas. En tekopp om dagen kanske kan vara OK, men den som dricker många koppar te per dag kan komma upp i relativt höga halter. 

Den fluorid man får i sig via tandkräm är relativt liten, men barn som sväljer tandkrämen kan få i sig alltför höga halter. Individuella skillnader kan innebära skador vid lägre halter. Särskilt till barn finns anledning att övergå till tandkräm med hydroxiapatit av försiktighetsskäl. Dessutom är det tveksamt om fluorider verkligen har en avgörande betydelse för tandhälsan. 

Till artikel om fluorider i danska tandläkartidningen
Till artikel i Tandläkartidningen som delvis försvarar fluorider i tandvården

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)