I USA finns en organisation med flera centra runt om i landet som ger råd om vad som ska göras vid förgiftning. Även kosttillskott finns med i deras statistik. Men hittills har alltså inga dödsfall som med säkerhet beror på för högt intag av vitaminer, mineraler eller aminosyror rapporterats. 

The American Association of Poison Control Centers (AAPCC) redovisar i sina årliga rapporter dödsfall i olika förgiftningsfall, bland annat finns kosttillskott med i rapportering. Årets rapport som är den 35:e i ordningen redovisar inga dödsfall av multivitaminer och multimineraler eller andra näringstillskott. Detta tas upp i ett pressmeddelande från Orthomolecular Medicine News Service.

Andrew Saul som undertecknat pressmeddelandet undrar var liken tagit vägen detta år och syftar då på media och vissa forskares skrämselpropaganda att kosttillskott är skadligt och snarare försämrar än förbättrar hälsan. Det är alltså inte så farligt att många dödsfall rapporteras..

Saul skriver att AAPCC inte kan visa upp ett enda dödsfall på grund av högt intag av vitamin A, C, E, niacin (B3), pyridoxin (B6) eller något annat B-vitamin. Av dessa är endast vitamin E fettlösligt med möjlighet att lagras i kroppen. Inte heller rapporteras några dödsfall på grund av intag av multivitaminer, aminosyror eller växter. Inga dödsfall rapporterades heller från homeopatiska preparat eller ayurvedisk medicin. 

Om kosttillskott verkligen vara farligt som många myndigheter och forskare som står nära läkemedelsindustrin påstår då borde det ha synts i den statistik som AAPCC redovisar. De har en unik databas som täcker alla förgiftningsfall i USA: AAPCC är det organ som vården och allmänheten vänder sig till om de misstänker förgiftning. 

Man kan alltså fortsätta att äta kosttillskott utan någon större rädsla. Men precis som allt annat är det väsenligt att känna efter om man mår bra eller dåligt. Elöverkänsliga personer är ofta känsliga även för kosttillskott och ska därför höja dosen i långsam takt. En del har ärftliga problem att ta upp och omsätta vissa ämnen och behöver då högre doser än andra. Hälsan är individuell och beror både på generna och miljön. 

Till pressreleasen från IAOMT (engelska)
Till AAPCC:s pressrelease om si årliga rapport (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.

DRIFTSSTÖRNINGAR PÅ HEMSIDAN HAR GJORT DEN TRÖG. VI BER OM URSÄKT FÖR DET OCH HOPPAS PROBLEMEN NU ÄR LÖSTA.

Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu