Många i Tandvårdsskadeförbundet är känsliga för metaller. Det tidigare vaccinet mot svininfluensa innehöll konserveringsmedlet thiomersal, vilket är ett kvicksilversalt. En del som vaccinerade sig insjuknade och fick tillbaka tidigare kvicksilversymtom. Nu är ett nytt influensavaccin på gång mot just svininfluensa. Anledning är att WHO anser att denna influensatyp nu är på gång igen. Kommer årets influensavaccin också att innehålla kvicksilver?

För den som tänker ta influensavaccin är det bra att kontrollera vad det innehåller. Kvicksilver och thiomersal är skadligt och vill man ändå vaccinera sig kan man kräva vaccin utan konserveringsmedel. 

Tänk också på att influensavaccin inte alltid ger immunitet. Förra årets influensavaccin var en flopp då det var effektivt endast hos en tredjedel av befolkningen. En viktig anledning till att det kan bli så är att vacciner tar cirka ett halvår att framställa och därför är det kvalificerade gissningar som gäller för vilka virusstammar som gör folk sjuka just detta år.

Känt är att vacciner fungerar bäst på unga personer som har ett bra immunförsvar. Betydligt sämre effekt får man på personer äldre än 65 år med sämre fungerande immunförsvar. Det är viktig information som man bör ta ställning till innan man vaccinerar sig. Personer med bra immunförsvar klarar oftast sjukdomar bra inklusive influensa och behöver därför inte vaccinera sig. En genomgången infektion förbättrar det egna immunförsvaret bättre än vacciner. 

Inför årets säsong räknar Folkhälsomyndigheten med att svininfluensan (A(H1N1)) blir den dominerande influensastammen. Anledningen är att det nu gått tre år sedan den senaste vågen drog fram över Sverige. 

- Om det nu blir den influensastammen som dominerar kommer årets vaccin att skydda väldigt väl, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.
Om andra stammar dominerar blir det förstås tvärt om.

Folkhälsomyndigheten uppmanar dem som ingår i riskgrupperna att vaccinera sig mot årets influensa. Vaccinen börjar ges den 6 november. Tandvårdsskadeförbundet uppmanar till försiktighet hos känsliga grupper och särskilt om man tidigare haft besvär av metaller. Om du tänker vaccinera dig kontrollera så att vaccinet inte innehåller kvicksilver.

Till artikel msm news

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.


Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin (egen hemsida)

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu