Inflammationer i käkbenet aktiverar immunförsvaret och om man inte åtgärder problemet uppstår kronisk inflammation som kan påverka hela kroppen. Symtomen kommer inte alltid vid området i käkbenet som är inflammerat eller infekterat. Många får istället ont på andra ställen i kroppen, extrem trötthet, hudutslag och olika kroniska sjukdomar. Få svenska tandläkare har tillräckliga kunskaper för att upptäcka och behandla sådana problem. 

Ischemisk osteonekros innebär att man har ett litet utrymme i käkbenet som är omgivet av dött ben eller som innehåller inflammatoriska och giftiga element. Om detta skriver den disputerade tandläkaren Al Danenberg på sin blog. Doktor Danenberg jobbade länge som tandläkare och försökte förebygga tandköttsinflammationer och  tandlossning. Han säger själv att det som fick hans värld och hans relation till patienterna att förändras var när han började använda laser vid behandlingen och gav råd om livsstilsförändringar och näringstillskott. 

Doktor Danenberg skriver på sin blogg att det sällan uppstår smärta i själva käkområdet även om det  också förekommer. Oftast uppstår problem på andra ställen i kroppen och då är det svårt att spåra orsaken till besvären. NICO (Neuralgia-Induced Cavitational Osteonecros) som det också kallas kan orsakas av trauman som täpper till blodkärl och lymfa och därmed orsakar att benceller i käken dör, men det finns också andra orsaker.

Vid utdragning av tänder kan kvarlämnade bakterier, rotrester med mera orsaka att del av käkbenet dör och små hålrum bildas som fylls med mikroorganismer eller andra inflammatoriska substanser. Al Danenberg menar att överhettning på grund av användning av snabba borrar också kan orsaka att del av käkbenet dör. Bakterier kan också tränga ner i käkbenet via sprickor i tanden eller via djupa kariesangrepp. Runt rotfyllda tänder finns alltid bakterier och bakteriegifter som kan påverka käkbenet.

Vid NICO i käkbenet aktiveras immunförsvaret, biologiskt aktiva kemikalier och gifter bildas som sprids via nerver, hålrum i benet och lymfan. Man får helt enkelt en kronisk inflammation och det är väl känt att sådana i allra högsta grad påverkar hälsan. Kroniska sjukdomar kan beror på att man har oupptäckta NICO i käkbenet. I vissa fall kan smärta och obehag uppträda runt NICO-bildningen eller vid infekterade rotfyllda tandrötter. Enligt doktor Danenberg är lokala problem inte lika vanliga som besvär i andra delar av kroppen. 

Danenberg har under sin aktiva tid som tandläkare haft god nytta av behandling med laser och han menar att lasern skapat mindre smärta och gjort ingreppet enklare. Han anser också att näringstillskott och bakterietillskott varit till stor hjälp i läkningen. Men han skriver också i sin blogg att det är viktigt att ta bort gifter i form av exempelvis tungmetaller för att läkningen efter behandling av NICO ska fortskrida på ett bra sätt. 

I Sverige finns få tandläkare som har kunskap om och kan behandla NICO och Socialstyrelsen har inte velat kännas vid dessa problem. Även i USA är det kontroversiellt att behandla NICO.

Flera av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har haft god nytta av att bli av med infektioner eller inflammationer i tandrötter och käkben och det finns exempel på många sjukdomar som plötsligt upphört. I framtiden kommer sannolikt kunskaperna om NICO att förbättras med ökad användning av tredimentionell röntgen (CBCT) där inflammationer även i käbenet kan upptäckas. 

Socialstyrelsen ger inga som helst anvisningar om hur NICO ska behandlas och tycks främst förneka att förekomsten av sådana skadliga och giftiga hålrum i käkbenet kan orsaka sjukdomsbesvär. En av våra svenska tandläkare som utbildat sig i USA när det gäller just NICO blev till och med av med sin legitimation men återfick den sedan experter (hennes lärare) i USA tillåtits att vittna i domstol. Fortsatt övervakas denna tandläkare av IVO.

För svenska tandläkare finns således risk att bli av med legitimationen om de hjälper patienter med att dra ut rotfyllda tänder och/eller behandla NICO. Därför är det svårt för svenska patienter att få hjälp i Sverige. Den som har besvär av NICO kan förkovra sig mer via länkarna nedan. För råd om tandläkare kontakta Tandvårdsskadeförbundet. 

Till dr Danenbergs information om NICO (här finns hänvisning till forskning)
Till forskningsrapport om NICO från 2012
Till forskningsrapport, Bouquot med flera från 1992
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)