Flera avhoppare från läkemedelsindustrin har berättat om hur man manipulerar forskningsresultat, vilseleder allmänheten och köper forskarnamn till publikationer. Före detta redaktören och chefen för BMJ Publishing Group, Richard Smith, fick sin berättelse publicerad 2005 om korrupta tidskriftsredaktörer och styrda forskningsresultat.

Richard Smith var under 25 år redaktör och senare chef för BMJ Publishing Group, som ger ut ett 25-tal vetenskapliga tidskrifter. Han berättar att det tog lång tid innan han själv förstod hur korrupt branschen är.

Många tror att annonser är det som gör vetenskapliga tidskrifter beroende av läkemedelsbolagen. Men enligt Richars Smith finns mycket större problem med manipulering av vetenskapliga studier och särskilt med de kliniska studierna som publiceras. För ett läkemedelsbolag är lyckade försök värda oerhört mycket om de beskrivs positivt i vetenskapliga tidskrifter. Det är betyligt mer värt än några sidor annonser.

Ofta läser inte läkarna själva forskningsartiklarna, men de blir imponerade av tidskriftens namn och kvalitet, skriver Richard Smith i artikeln. Vidare berättar han att fram till 2003 var det möjligt att göra systematiska litteraturstudier och jämföra försök som bekostats av läkemedelsindustrin respektive andra aktörer. Då var det tydligt att studier som bekostats av läkemedelsföretag i högre grad kom till positiva resultat än om studierna haft andra finansiärer. 

Läkemedelsföretagen försöker inte förändra resultaten utan istället ser de till att det i studierna frågas de rätta frågorna för att få ett resultat som är bra för deras produkt. Richard Smith konstaterar i artikeln att det finns många sätt att manipulera forskningsresultat så att de inte upptäcks. 

Tidningsredaktörerna har, enligt Smith, många gånger svårt att upptäcka eventuella brister i resultaten. De kan be författarna att sända relaterade studier till dem, men de får aldrig reda på opublicerade studier med dåliga resultat.

En annan sak som Smith tar upp är att de publicerande företagen tjänar pengar på om vissa artiklar reproduceras och förtjänsten ligger så högt som på  70%. Allt detta sammantaget gör att det är svårt att motstå läkemedelsbolagens påtryckningar.  

Här några exempel på hur forskningsresultaten kan manipuleras:

  • Kontroll av den egna produkten jämfört med ett läkemedel som man vet inte har effekt.
  • Testa läkemedlet mot ett liknande medel som ges i för låg dos för att kunna ha effekt.
  • Testa läkemedlem mot ett liknande medel som ges i för hög dos så det blir toxiskt. 
  • Göra försöken med så få försökspersoner att man inte kommer att hitta några skillnader mellan grupperna.
  • Använda många olika mätvärden och endast redovisa de som gav bra resultat för läkemedlet.
  • Conduct subgroup analyses and select for publication those that are favourable.

Richard Smith efterlyser mer oberoende forskning och föreslår att vetenskapliga tidskifter inte borde publicera forskningsrapporter utan att dessa bör publiceras på andra ställen och att de vetenskapliga tidkskrifternas mer ska kritiskt granska publicerade rapporter.

 

Till artikeln i Plos Medicine (2005, engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)