I värmeböljetider ska man vara noga med att dricka ordentligt med vatten. Men man ska inte heller dricka för mycket. Inte bara när man svettas påverkas mineralbalansen utan det gäller även om man dricker mycket vatten. Urinen tar med sig en del salter och därför kan saltbalansen påverkas negativt om man dricker för mycket vatten. Lagom är bäst. 

Människokroppen består av vatten till mer än 60 procent och barn har mer vatten än vuxna. Vattnet är viktigt för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringsämnen, utsöndra avfallsprodukter, kyla kroppen vid värme och mycket mer. Men hur mycket vatten behöver vi egentligen och vilken sorts vatten? Och kan det vara farligt med för mycket vatten?

Urinen skvallrar om du  har vattenbrist eller inte. Väldigt mörk urin mitt på dagen är oftast tecken på vätskebrist, säger en av forskarna vid Karolinska institutet. Han   menar att många till och med dricker för mycket vatten, vilket kan skapa obalans på så kallade elektrolyter (det vill säga mineraljoner som natrium, kalium, kalcium med mera).

Mineraler tas bättre upp om de kommer med vattnet. Forskaren Ingegerd Rosborg har funnit högre andel sjukdomar i områden med surt vatten, som är mineralfattigt jämfört med mer neutrala och basiska vattentäkter. I många städer dricker vi sjövatten, t.ex. i Stockholm och då missar man de mineraler som normalt finns i grundvatten. Att tillsätta lite salt till dricksvattnet kan i sådana områden vara en bra idé.'

Läkaren och forskaren Olli Polli fann t.ex. att många med kroniskt trötthetssyndrom hade mineralbrister, det vill säga saltbrist. Salttillskott i dricksvattnet förbättrade en del av hans patienter medan andra till och med kunde behöva saltinjektioner. 

Ska man tillsätta salt ska det förstås inte vara ren natriumklorid utan ta istället bergs- eller havssalt som också innehåller andra mineraler än natrium och klor. Nu när värmen slår till ska man alltså inte bara tänka på att få i sig tillräckligt med vatten utan också hitta sätt att behålla elektrolyt/mineralbalansen. Den är viktig för cellernas funktion och energibildningen.

Till artikel på KI:s hemsida om vatten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)