Det är inte ovanligt med någon form av tandprotes när man blir äldre, trots att det blir allt populärare med implantat. Helproteser tar man av under natten då munslemhinnan behöver vila. Delproteser däremot kan vara kvar i munnen under natten. Anledningen är att man då behåller formen på de egna tänderna och därmed försämras inte passformen för protesen. 

Tandvårdsskadeförbundet förordar proteser helt utan metaller. Olika plastmaterial kan användas, men tyvärr är det vanligt med metallskelett eller clips av metall. Det gäller alltså att vara noga med att det ska vara helt utan metall, inte ens en identitetsbricka i metall ska finnas hos dem som är känsliga.

Att ha protesen i vatten är bra då den behåller passformen. Men den ska aldrig vara länge i t ex ett vattenglas. Anledningen är att bakterier förökas och det luktar illa efter en tid. Över natten eller några dagar går det dock bra att förvara protesen i vatten.Om protesen ska förvaras en längre tid utanför munnen kan den med fördel förvaras torrt. Den krymper då något, men återtar formen då den blir blöt. 

Helproteser bör helst tas ut under natten då slemhinnorna behöver få luft och vila sig. Delproteser kan med fördel vara kvar i munnen under natten eftersom man då med säkerhet behåller passformen. 

Protesen ska borstas med borste då det annars bildas plack på den. Att bara skölja av den med vatten räcker inte. Borsta också alltid gommen och tandköttet efter att potesen tagits ut. Det kan vara klokt att borsta både protes och gom efter måltid, men ofta går det också bra att ha den kvar hela dagen i munnen. Att rengöra protesen åtminstone morgon och kväll behövs. 

Till mer information på internetodontologi

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.

Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu