Hjärnan rensas alltså under sömnen, vilket flera olika forskningsgrupper kunnat visa. Nu har forskare i Oslo hittat mekanismen bakom detta på möss. Intressant är att en åldrad hjärna har försämrad reningskapacitet, men att den kan förbättras. Ett dåligt avgiftningssystem i hjärnan ökar risken för Alzheimers och Parkinsons sjukdom. 

Sömnen är viktig för att rensa bort gifter och avfallsprodukter från hjärnan. Det visar bland annat forskning från universiteten i Oslo och Lund. Se också artikel i Läkartidningen. Hjärnans gliaceller är mest aktiva i det glymfatiska systemet för att rena hjärnan, men sedan ska gifter och avfall komma ut till blodet, levern och njurarna för att slutligen utsöndras och det har varit svårare att hitta mekanismerna för detta.

Intressant är att avfallets borttransport är sämre hos äldre personer än hos yngre. Därmed ökar risken för Alzheimers och Parkinsons sjukdomar och flera andra åldersrelaterade besvär. Forskning på möss har nu visat att äldre möss kan återfå förmågan att avgifta hjärnan med hjälp av prostaglandiner.  

Sedan några år tillbaka vet man att det glymfatiska systemet består av små pumpar som pumpar ut avfallet och det har också precis som venerna klaffar föratt hindra avfallsämnena att tränga tillbaka in i hjärnan. De små pumparna fungerar sämre hos äldre och därtill verkar klaffsystemet tappa i kraft. 

Nu har forskare visat att tillförsel av prostaglandiner till mössens lymfsystem ökar "avfallspumparnas" kapacitet. Därmed ökade vätskeflödet ut från hjärnan under natten och äldre möss fick tillbaka samma flödesmängd genom hjärnan som yngre hade. Detta lovar gott för framtiden, men man ska dock komma ihåg att möss inte är människor.

Forskningen på mössens glymfatiska system har utförts vid GliaLab vid universitetet i Oslo. Rune Enger som leder denna forskning säger att den nya studien på möss verkligen innebär ett genombrott. Han tror dock inte att forskningen leder fram till mediciner inom en snar framtid, men forskningen har kommit en bit på vägen. Det vi kan konstatera är att sömnen är viktig av många skäl och inte mist för att avgifta hjärnan och bli av med dess avfallsprodukter. Även fysisk aktivitet rensar hjärnan. 

Till artikel i Läkartidningen om glymfatiska system
Läs mer i forskning.no (norska)
Till forskningsartikeln (engelska)
Mer om sömn och hjärnan (norska)
Måbrahälsan Iben Lundgaar berättar om det lymfatiska systemet (youtubefilm)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)