Förväntan på det nya året är stora. I Tf-bladet under 2023 har vi skrivit om flera nyheter och om intressant forskning som kan komma att användas i tandvården. Några exempel är stamceller som kan bidra till att återbilda tanden efter infektion, skannrar som utan röntgenstrålning hittar karies och hydroxiapatit som hindrar ilningar i tänderna.

Nya innovationer kommer ständigt, men inte alltid de kommer de patienten till godo. Användning av stamceller för att skapa nya tänder är verkligen något vi väntat på. I Tf-bladet nr 3/23 finns en artikel som visar att man kliniskt kan få skadade tänder att växa ut igen, åtminstone hos barn. 

Hydroxiapatit har vi skrivit om tidigare, men i år hade vi även en artikel av en svensk forskare som visat att hydroxiapatit fungerar bra mot ilningar i tänderna. Tf kunde också lotta ut ett gel med hydroxiapatit. 

Vi har också skrivit om bakterier i munhålan som är viktiga för kroppens olika organ inklusive hjärnan, CaviTAU som upptäcker inflammationer i käkbenet, skannrar som fotograferar av tänderna istället för att röntga och en kanadensisk forskare har skrivit om korrosion av amalgam och andra metaller i tänderna. Särskilt mycket korrosion uppstår om man har flera olika metaller i munhålan.

Tandhälsoförbundet hoppas på ett fint 2024 och tror på fler innovationer och att tandvården blir billigare för patienten. Att få tandvården att ingå i samma högkostnadsskydd som hälso- och sjukvården är målet. Men hittills har det gått trögt delvis på grund av tandläkarnas motstånd, men vi fortsätter att kämpa. 

Gott Nytt År önskar Tandhälsoförbundet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)