- Hälsa
Påsken är en högtid då många äter ägg. Det finns fördelar med att inkludera ungefär två ägg i kosten varje dag, året runt. Detta beror på att ägg är oerhört näringsrika. De innehåller en rad vitaminer, mineraler såsom svavel och selen, fettsyror samt viktiga proteiner.
I ägg finns nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finner man merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som egentligen saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater.
Det rekommenderas att man äter både äggvitan och äggulan. Tidigare förekom rykten om att man skulle undvika ägg helt och hållet på grund av kolesterolhalten. Numera är det allmänt känt att kolesterol är viktig näring för kroppen bland annat för tillverkning av könshormoner.
Välj gärna ekologiska ägg, eftersom det är mycket troligt att dessa innehåller färre skadliga ämnen. Vi föreslår inköp av ekologiska KRAV-ägg från frigående höns. Hönsen har då mer yta att röra sig på. De har också möjligheter att vara utomhus och äta ekologiskt, obesprutat foder.
Runt 95 procent av alla svenska ägg är vita medan ungefär 5 procent är bruna. Färgen beror på att vita hönor för det mesta värper vita ägg och bruna höns i regel värper bruna. Färgen påverkar dock inte smak eller näringsvärde. Unga hönor värper små ägg och äldre hönor värper större ägg.
Ägg håller oftast längre än de 28 dagar som står på äggkartongen. Sista förbrukningsdatum är baserat på rumstemperatur. De flesta förvarar dock sina ägg i kylen och detta gör att de håller längre.
Ett sätt att testa om ett ägg är gammalt, är att fylla en skål med vatten. Om ägget flyter finns risk att det är gammalt. Men, man bör alltid utgå ifrån hur det smakar och luktar. Då känner man tydligt om ägget inte går att äta.
Ägg är faktiskt ett av få livsmedel som man i Sverige är nästintill helt självförsörjande på. Hela 97,5 procent av alla ägg som konsumeras i Sverige är också producerade här i landet.
Påsken är den högtid då konsumtionen av ägg är som allra högst. Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar konsumtionen av ägg, här i Sverige, med det dubbla. Det konsumeras då totalt 2000 ton ägg. Under Påskaftonskvällen kulminerar äggkonsumtionen, då beräknas det gå åt hela sex miljoner ägg i timmen.
Glad Påsk önskar vi er alla !