Ärftliga anlag är vi födda med. Generna kan vara avstängda eller påslagna, vilket har stor betydelse för hur vi mår och vilka sjukdomar vi får. Miljöförorenignar som til exempel kvicksilver påverkar generna epigenetiskt  i allra högsta grad. Även näringsbrister kan påverka generna negativt. Miljöns inverkan ökar med åldern och det är känt att tvillingar trots samma genuppsättning kan få olika sjukdomar när de blir lite äldre. Kvicksilver har potential att sätta på och stänga av gener.

Kroppen är fantastisk och det är helt otroligt att den kan fungera under hela livet. Viktigt är att man har stor metylerande förmåga. Detta för att skydda de ärftliga anlagen. Problem uppstår om man utsätts för mycket gifter eller har allvarliga näringsbrister.

Gifterna ökar i samhället och det är inte bara amalgam som bidrar utan hela vår livsstil. Gifterna ställer krav på kroppens förråd av vitamin B12, metylforlat och selen. Men även vitamin B3, vitamin B6 och vitamin C har stor betydelse för att utsöndra och omhänderta gifter.

När gener väl satts på, kanske till följd av stress eller amalgamfyllningar  kan det vara svårt att stänga av dem. Det kan dock gå. Viktiga näringsämnen för att modifiera generna är vitamin B2, B6 och B12. Även vitamin C´och metylfolat är angelägna att supplementera med.

Anledningen till att tvillingar får olika sjukdomar är just att deras genmaterial påverkas olika beroende på livsstil och livsmiljö.

Till artikeln i Medicinsk Access

« Tillbaka

Sök på hemsidan

Information om amalgamsanering

Doktorn hittar inget fel - det kan vara tänderna. Se filmen från Tandvårdsskadeförbundet:
Till Tf:s video

Bli medlem i TF

Anmäl dig direkt online via vår hemsida.

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida för att ändra adress eller kontrollera att du betalt medlemsavgiften.

Detta är Tandvårdsskadeförbundet

Förbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009.

Tandvårdsskadeförbundet arbetar för:

  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårds-material och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att sjukvårdens högkostnads-skydd ska gälla sanering av tandfyllningar, stift, rotfyllningar och implantat samt byte av proteser om risk för biverkningar föreligger.
  • Biverkningsregister för material som används i tandvården.

Gå med i Tandvårdsskadeförbundet! Du behöver inte vara sjuk för att stödja vår verksamhet.

Bidra gärna till TF

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885.

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bergsunds Strand 9
117 38 Stockholm
Tel 0520-80 600
info@tf.nu

Stödpersoner
Information samt råd och stöd till våra medlemmar eller till dig som är på väg att bli medlem ges via våra duktiga telefonombud. Se våra stödpersoner här. Du kan också kontakta telefonombud på distriktsnivå, se mer under fliken Distrikt.

Mailfrågor
Frågor om besvär relaterade till tänderna fragor@tf.nu