Tandvårdsskadeförbundet får då och då samtal från personer med tandläkarskräck. De har inte gått till tandläkaren på kanske tio eller tjugo år och har plötsligt fått akuta besvär. En del frågar efter tandläkare som kan söva dem under behandlingen och andra vill försöka klara tandläkarbesöket trots allt och frågar efter tandläkare med kunskap om tandläkarskräck. Det finns också behandlingar mot tandläkarskräck. 

Tandläkarskräck eller odontofobi är ett allvarligt handkapp. En del klarar helt enkelt inte att sitta ner i en tandläkarstol och få åtgärder i munnen vidtagna. Tandvårdsskadeförbundet har inte så mycket erfarenhet av denna kategori, men brukar skicka dem till snälla och trevliga tandläkare eller sådana som har utrustning för att söva patienterna. 

Nu finns forskning som visar att tandläkarskräck kan botas. Ibland beror tandäkarsräcken på problem i barndomen. En kvinna berättar att hon utsatts för sexuella övergrepp och därtill vid ett tillfälle i vården blivit fasthållen. Detta var sannolikt de trauman som gjorde det så svår och till och med omöjligt att gå till tandläkaren. 

Med hjälp av psykologer och kognitiv terapi blev 80 procent av personerna i försöksgrupp bättre enbart av en form av kognitiv terapi. Att gå till tandläkaren är ofta nödvändigt och särskilt när man blir äldre och då kan tandläkarskräck utgöra ett allvarligt funktionshinder. 

Den som har allvarlig tandvårdsrädsla kan i Sverige få särskid hjälp och bidrag via tandvårdsförordningen. Tandläkaren ansöker om bidraget för patientens räkning. Alternativt får den tandvårdsrädda personen själv ta kontakt med landstinget eller regionen.

Till artikel i vetenskap.no
Ytterligare en artikel i vetenskap.no i ämnet tandläkarskräck

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.

Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu