Tandläkare Steven Lin har skrivit boken "The Dental Diet" där han berättar hur man minskar risken för karies och faktiskt också kan laga små hål i tänderna genom att lägga om kosten. Hans uppfattning är att tarmbakterierna har stor betydelse för uppkomst av karies och bakteriefloran försämras när man äter socker eller andra snabba kolhydrater. Han anser också att kroppen behöver rätt näringsämnen och det gäller bland annat vitamin D3 och K2, men även andra mineraler kan behövas. 

Steven Lins bok kan köpas via Adlibris och den är läsvärd. På hans hemsida finns gratis recept att tanka ner och många bra ideer hur man ska lägga om kosten och framför allt varför. Om något barn börjar få kariesangrepp finns anledning att följa Steven Lins bok. 

Tandläkaren berättar i sin bok om sin egen hälsoresa, men han ger också handfast vägledning till var och en som vill stärka tänderna med  kosten. Han tar särskilt upp vikten av att få tillräcklig mängd fettlösliga vitaminer, d.v.s. vitamin D3, A och K2. De hjälper kroppen att ta upp kalcium och ser till att det kommer till rätt ställe i kroppen. De  aktiverar gener som förbättrar tändernas tillväxt och fås i huvudsak från animalisk föda. 

Tyvärr finns en del livsmedel som måste undvikas för att tänderna ska förbättras. Det är framför allt viktigt att minska socker som finns i saft, juicer och läsk. Viktigt är också att ta bort vitt bröd, bullar och kakor liksom alla processade livsmedel som innehåller färg och smakämnen. Steven Lin anser att man också ska ta bort alla genmanipulerade grödor liksom industriellt tillverkade oljor med mycket omega-6 fetter. 

Man bör istället äta mer naturliga råvaror som tillagats hemma. Att göra buljong på kött-, fisk- och kycklingben är ett gammalt beprövat sätt att tillföra både mineraler och fettlösliga vitaminer. Grönsaker är också viktigt däremot ska man vara försiktig med frukter då de innehåller mycket fruktos. 

Omläggning av kosten förbättrar möjligheten att behålla sina tänder friska under livstiden och för den som vill laga redan befintliga kariesangrepp med kosten rekommenderar vi varmt Steven Lins bok eller ett besök på tandläkare Weston A Price hemsida (www.westonaprice.org). Om inte kariesangreppen blivit alltför stora eller om man fått sprickor i tänderna som går ner i tandroten så finns stora möjligheter att själv reparera tänderna. 

Till recept på Steven Lins hemsida (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf (nytt namn Tandhälsoförbundet).
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu