Många är bensköra, det vill säga får lätt frakturer. Tyvärr går det ofta alldeles för lång tid innan det upptäcks och då kan det vara svårt att göra något själv. Upptäckt på ett tidigt stadium kan benskörhet motarbetas med träning och kost. Det behövs alltså båda bara det ena eller det andra hjälper inte.

Benskörhet eller osteoporos är en allvarlig åkomma som främst drabbar kvinnor efter klimakteriet. Men även män kan bli bensköra liksom yngre personer. Osteoporos innebär att benbildning är för långsamt och då blir benet poröst inuti och blir därmed också skörare. Det behövs inte mycket hos personer med osteoporos för att det ska bli sprickor eller brott i ryggradens kotor eller i andra ben i kroppen.

Normalt sker remodellering av benen hela tiden. Vissa celler sönderdelar gammalt ben, som sen ska ersättas med nytt, starkt och motståndskraftigt ben. När man t ex tränar hårt är denna remodellering nödvändig för att möta kroppens nya krav. Styrketräning, löpning och tyngdlyftning stressar benen och ökar benbildningen, vilket är väldigt bra. 

Det man kanske inte tänker på är att ben också är kroppens mineralförråd och om man ska lagra in eller ta ut mineraler styrs av hormoner. Ofta är blodets halt av kalcium och fosfor det som styr processen. Därför ska man alltid se till att ha tillräcklig mängd kalcium och fosfor i blodet annars kommer hormonerna att signalera till benen att dessa ämnen ska frigöras för att minska bristen i blodet. 

Ben fungerar också som ett mineralförråd som påverkas av hormoner som reagerar på förändringar i blodets kalcium och fosfor. När kalcium och fosfor är en bristvara i kroppen kommer hormonerna som reglerar dessa mineraler att ta dem ut ur benen för att tjäna mer vitala funktioner i andra system i kroppen. Dessa hormoner inkluderar bisköldkörtelhormon, kalcitriol, tillväxthormon, kortisol, sköldkörtelhormon, östrogen, progesteron och testosteron.

Detta leder till lägre bentäthet och vad man kan kalla "porösa ben" som lätt går sönder. Intag av mineraler är därför tillsammans med träning viktiga faktorer för att förebygga och motverka benskörhet. Tyvärr är benskörhet en smygande sjukdom som kan komma plötsligt utan förvarning. Då kan det vara lite väl sent att åtgärda problemen med kost och träning.

Mediciner finns som minskar bennedbrytningen, men tyvärr finns biverkningar och risker med dem. Så kallade bisfosfonater kan t.ex. påverka käkbenet tvärtom och orsaka att käkbenet försämras. Det gäller alltså att ha koll på kroppens ben och i möjligaste mån försöka förebygga, men har det gått för långt är förstås mediciner något som behövs. 

Inflammationer, vilket man bland annat får av att äta mycket socker, kan försämra benbildningen. Det gäller också inflammationer eller infektioner i munhålan som man kan ha i tandköttet eller i rotfyllda och döda tänder. Att benbildningen försämras beror även i dessa fall främst på mineralbrister, men det finns förstås också andra orsaker. Även stress kan leda till att mineraler dräneras och så småningom kan man få problem. 

Ha koll på bentätheten för att få varningar på ett tidigt stadium. Tandläkare som man ju årligen går till borde kunna hjälpa till med mätning av bentätheten. Fosfor och magnesium är mineraler vi ofta har brist på och kosttillskott kan behövas. Om man bara tillför kalcium störs däremot mineralbalansen och man kan få ökad utsöndring av andra mineraler från benet. Dessutom behövs fettlösliga vitaminer som vitamin D och K, som bland annat finns i smörfett. Se  mer denna länk (dock på engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)