Uppföljning av barn till kvinnor i Kanada tyder på att fluorid kan försämra barnens IQ. Undersökningen har gjorts på flera hundra mödrar och deras barn vid 3 och 4 års ålder. Särskilt noterades fluoridhalten i dricksvattnet och forskarna fann då att IQ sjönk när fluoridhalten ökade. Liknande undersökningar har gjorts tidigare med samma resultat. Pojkar tycks vara mer känsliga än flickor och symtom som rapporterats är nervösa besvär, ADHD respektive autismliknande problem. Om detta stämmer bör gravida varnas för alltför stort intag av fluorider exempelvis via tandkräm, fluorhaltigt vatten med mera. 

De problem undersökningen visar gäller främst i områden där man tillsätter fluorider till vattnet i kariesförbyggande syfte. I Sverige tillsätts inte fluorider, men i vissa områden som i Uppsala och Kalmar finns naturligt hög halt i grundvattnet och i sådana områden utsätts folk för relativt höga halter av detta giftiga ämne. Även en del flaskvatten kan innehålla alltför höga halter fluorider och det gäller bland annat Ramlösa. Läs alltså på förpackningen. Även tandkräm kan om man sväljer den ge stora fluoridtillskott. Barn är mer känsliga än vuxna. 

Forskarna vet sedan tidigare att fluorider kan tränga igeom blodhjärnbarriären och ackumuleras i hjärnan och giftet kan också absorberas direkt via huden. En del studier har gjorts på djur och i andra fall har risker rapporterats efter olyckor där fluorider släppts ut  Då har det visat sig att 2-3 dagars exponering ger upphov till ändrat beteende hos råttor. Andra symtom som tagits upp har varit hyperaktivitet, kronisk trötthet och minnesförluster (se mer länk till forskningsartikeln nedan).

.De kanadensiska forskarna har kommit fram till att om man ökar tillsatsen av fluorider till dricksvattnet med 1 mg/liter så minskar IQ mer än fem gånger och mest hos pojkarna som får sitt IQ minskat 13,8 gånger. Forskarna har korrigerat för andra tungmetaller som bly och kvicksilver som också rapporterats sänka IQ-värdet hos barnen. 

Om detta stämmer är situationen riktigt allvarlig särskilt i andra länder där fluoridisering av dricksvatten är relativt vanligt. Nya rekommendationer bör ges ut till gravida för att de ska undvika fluorid under graviditeten och särskilt gäller det kvinnor i områden med hög naturlig fluoridhalt. Men även sådant som fluorid i tandkräm bör beaktas liksom andra källor. 

Nedan finns länk till forskningsrapporten samt den ledare som forskningstidskriften kände sig tvungen att skriva eftersom det är kontroversiellt att skriva om att fluorid kan ge allvarliga hälsoeffekter. Länken till USA:s Nationella toxikologiska program visar att gränsvärdet sänkts till 0,7 mg fluorid/liter. Vi länkar också till forskaren Phyllis Mullenix föredrag från 1996 där hon berättar  om sin upptäckt att fluorider påverkar hjärnan och hur svårt det var att få genomslag för detta hos myndigheterna. Hon redovisar dessutom att fluorids giftighet varit känd sedan mitten av 1940-talet. Föredraget är uppdelat på tre delar, därför tre länkar.

Till forskningsartikeln om sänkt IQ (engelska)
Bellingers kommentar till forskningsartikeln från Kanada (engelska)
Till National Toxicology Program (USA) om revision av gränsvärdet för fluridisering av dricksvatten (engelska)
Till Mullenix föredrag nr 1 (engelska)
Till Mullenix föredrag nr 2 (engelska)
Till Mullenix föredrag nr 3 (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)