">

Fake news har blivit ett viktigt argument i debatten. Alla menar dock inte samma sak. Om kvicksilver finns och har funnits mängder av fake news som myndigheter sprider till allmänheten och vården. Det hjälper inte hur väl underbyggda argument Tandvårdsskadeförbundets företrädare har - vi sågas med fotknölarna genom att ifrågasättas som icke-forskare, ofta hänvisas till att forskare har olika åsikter på grund av styrda forskningsstudier. Tokiga argument som att "jag har haft amalgam hela livet och har aldrig blivit sjuk" eller att "amalgam använts i 150 år av tandläkare" och det hade ju aldrig gått om det förgiftat folk. Så gott som aldrig bemöts de fakta vi lägger fram. Fake news används på liknande sätt för att tysta debatten om risker med vacciner.

På Apoteks- och egenvårdsmässan diskuterades fake news med utgångspunkt från ingredienser i vacciner eller kanske de menade vaccinmotståndarnas argument som visar att vissa individer får allvarliga skador av vacciner. Av en resumé i Läkemedelsvärlden framgår att man diskuterade vikten av att förmedla evidensbaserad kunskap så att apotekspersonalen kan bemöta påståenden som "gå tvärs emot vad forskningen visar". 

Precis som när det gäller amalgamet finns kraftiga ekonomiska intressen bakom vaccinationsföretagen. Marknadsföreningen är stenhård och forskningsresultat som är obekväma för tillverkaren sopas under mattan. Bättre vore att ta riskerna på allvar och diskutera vilka individer som inte bör vaccineras då de kan skadas för livet. 

Det handlar t ex om barn som har dåligt immunförsvar eller icke-funktionell tarmflora. Det kan också handla om de som har avgiftningsproblem eller som är allergiska. Forskning om vilka individer eller vilka grupper av individer som borde undantas från vaccinationsprogrammet är viktigare än att med alla medel och med fake news trycka ner debatten om vaccinernas risker.

"Apotekens roll i det massiva informationsutbud som råder är att stå för det vetenskapliga perspektivet", slog Marie Eklund som kommer från Läkemedelsakademien fast. "Men det är inte apotekspersonalens uppgift att få människor att ändra uppfattning" fortsatte hon och menade att en farmaceut ska kunna ge svar på det vetenskapliga bevisläget och därmed guida folk till ett riktigt ställningstagande.

Det är dags för svenska myndigheter att sluta gå i de kommersiella företagens ledband och istället bidra till en debatt som också tillåter att risker ventileras. Befolkningen måste kunna lita på både myndigheter och forskning och då måste kritiska röster tillåtas. Myndigheterna bör tillhöra den senare kategorin och kritiskt granska uppgifter som kommer fram från företag, forskare, organisationer och enskilda personer.

Till artikel i Läkemedelsvärlden
Till en ny artikel som sammanfattar senare års forskning om riskerna med kvicksilver som bland annat frigörs från amalgam. Här redovisas också mekanismerna bakom kvicksilvers påverkan på människokroppen. Det är alltså en omfattande forskning som sammanfattas. 
Läs professor Götsches (tillika Cochrane-chef i Danmark) svidande kritik av en vaccinstudie

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)