HTA-förordningen, vilken medför att klinisk utvärdering av nya läkemedel skall ske på EU-nivå, börjar tillämpas den 12 januari 2025. Sverige står väl rustat, uppger myndigheterna TLV, SBU och Läkemedelsverket i en rapport till regeringen.

Den nya HTA-förordningen som nu träder i kraft innebär att den inledande delen av utvärderingen av ett nytt läkemedel, den kliniska jämförelsen med en jämförbar behandling, skall ske på gemensam EU-nivå. Den nya processen skall starta redan innan det nya läkemedlet godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

Huvudtanken är att en snabbare och effektivare process med minskad administration respektive minskat dubbelarbete i medlemsstaterna skall göra att nya läkemedel snabbare kan komma till användning. Utvärderingen skall resultera i en så kallad JCA-rapport (joint clinical assessment) från EU.

Efter den EU-gemensamma utvärderingen så kommer den hälsoekonomiska utvärdering där myndigheten TLV tar ställning om det aktuella läkemedlet är kostnadseffektivt jämfört med andra läkemedel mot sjukdomen, även i fortsättningen att ske i Sverige. Därefter tar TLV respektive regionernas NT-råd ställning till nationell subvention eller rekommendation beroende på om det gäller ett receptläkemedel eller ett klinikläkemedel.

Förordningen kommer att implementeras successivt och börjar med nya cancerläkemedel och avancerade cell- och genterapier (ATMP). Om tre år skall den gälla för särläkemedel och från 2030 skall alla nya läkemedel omfattas.

I augusti gav regeringen ett gemensamt uppdrag till de tre berörda myndigheterna på området, TLV, SBU och Läkemedelsverket, om att skapa en arena för den samverkan som är nödvändig utifrån EU-förordningen. I rapporten till regeringen föreslås bland annat ett samverkansråd där myndigheterna kan hantera frågeställningar kring HTA-processerna.

Vidare kommer regeringen tvingas göra ändringar i sekretesslagstiftningen som idag begränsar informationsdelning. Myndigheterna lyfter även behovet av ekonomiska resurser för de insatser som behövs både på nationell nivå och på EU-nivå. Dessutom behöver regeringens instruktioner till myndigheterna ses över.

Även om det nya systemet skall bidra till förenkling och minskad administration så medföljer nya byråkratiska steg. Grunden i den EU-gemensamma granskningen utgörs av den vetenskapliga dokumentation som företaget ifråga skickar in.

Samtidigt bestäms granskningsomfattningen genom en nationell process där myndigheter i Sverige och alla andra medlemsländer lämnar förslag till EU på en så kallad PICO. Det är ett begrepp som står för patientgrupp, intervention, jämförelsealternativ och hälsoutfall.

I vårt land blir det myndigheten TLV som föreslås få det övergripande ansvaret för att besvara PICO-förfrågningar från EU. För detta arbete kommer TLV att hämta in kunskap från relevanta kliniska experter samt via SBU från patienter.

Även företagen kommer få möjligheter att på eget initiativ lämna information med förslag till svensk PICO för det aktuella läkemedlet. Därefter blir det upp till ländernas representanter i olika arbetsgrupper att, med stöd av EU-tjänstemän, enas om en PICO. Eftersom det kan råda skillnader i behandlingstraditioner och förekomst av olika sjukdomar i medlemsländerna är det i dagsläget ingen som vet hur pass utmanande detta konsensusarbete blir.

Till artikeln på life-time.se

Mer om HTA-förordningen på TLV

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)