Det blir allt vanligare med frätskador på tänderna. Ökningen märks tydligast bland yngre människor. Huvudorsaken verkar vara ett ökat intag av energidrycker.

Läkare varnar nu för energidryck då cirka en tredjedel av ungdomarna har fått mer eller mindre allvarliga frätskador på sina tänder. Under det senaste decenniet ser man en ökning, av denna typ av skador, med 16 procent. Att frätskador på tänderna blivit allt vanligare, märks även på antalet åtgärder som tandläkare rapporterar till Försäkringskassan.

Det är många elever och studenter som dricker energidrycker för att pigga upp sig. Det är dock inte alltid som man tänker på att tandhälsan kan påverkas negativt av denna konsumtion.

Frätskador kan drabba alla tandytor. Den vanligaste förekomsten ser man dock på insidan av framtänderna i överkäken samt på kindtändernas tuggytor i underkäken.

Under det inledande stadiet brukar tanden behålla den färg som den hade från början. Om man låter förloppet fortsätta, försvinner emaljen på tanden och då börjar tandbenet att synas. Tanden blir då mörkare och gulnar.

Processen fortsätter oftast med att tandens yta bryts ner under många år. Till en början brukar man inte känna någon smärta, men allt eftersom ytan slits ner kan man få ont. Då kan det också börja ila i tanden.

Att tändernas emalj fräts bort av energidrycker beror på det låga pH-värdet. Det spelar därför ingen större roll att många av dessa drycker är sockerfria. Energidryckernas låga pH-värdet i kombination med frekvensen orsakar tandskadorna. Många ungdomar har med sig en burk eller flaska och går sedan runt och tar några klunkar då och då under större delen av dagen.

Tanderosion eller frätskada är en kemisk upplösning av tandemaljen som inte beror på bakteriers inverkan, utan på en förhöjd halt av syra i munnen. Ju lägre pH-värde desto surare är produkten. Ett neutralt pH-värde är 7, som i de flesta dricksvatten. Emaljen börjar upplösas vid ett pH-värde på cirka 5,5. Energidrycker brukar ha ett pH-värde runt 3,3.

Till artikeln på Tv4.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)