Läkemedelsverket och Socialstyrelsen informerar inte om de risker som finns med tiomersal (etylkvicksilver) i Pandemrix, vaccinet mot den nya influensan.

Läkemedelsverket skriver på sin webbplats: »Tiomersal har ingått i vacciner sedan 1950-talet, och flera miljarder doser har givits under åren. Mängden kvicksilver i en dos vaccin, 2,5 mikrogram, ligger betydligt under vad man normalt får i sig via födan under en vecka, och långt under den nivå som anses säker för alla individer.

Desinformation om biverkningsriskerna för barn och foster med tiomersal i vaccin

Maths Berlin

professor em i miljömedicin, Danderyd

maths.berlin@ki.se

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen informerar inte om de risker som finns med tiomersal (etylkvicksilver) i Pandemrix, vaccinet mot den nya influensan.

Läkemedelsverket skriver på sin webbplats: »Tiomersal har ingått i vacciner sedan 1950-talet, och flera miljarder doser har givits under åren. Mängden kvicksilver i en dos vaccin, 2,5 mikrogram, ligger betydligt under vad man normalt får i sig via födan under en vecka, och långt under den nivå som anses säker för alla individer.«

Man jämför tiomersal (etylkvicksilver) med metylkvicksilver trots att de är skilda föreningar med olika metabolism och toxicitet [1], och man gör ingen skillnad på exponering per os och parenteralt.

Vad man inte säger är

? Att etylkvicksilver i toxiska doser är neurotoxiskt för den utvecklande hjärnan och framkallar migrationsstörningar och hämning av nätverksutvecklingen med beteendestörningar och reducerad kognitiv och sensormotorisk funktion som följd

? Att den förväntade effekten av låga toxiska doser är suboptimal hjärnutveckling med reducerade funktioner inom den normala variationen i populationen, att sådana effekter är svåra att upptäcka och att känsligheten för kvicksilver varierar starkt i befolkningen på grund av genetisk polymorfi med en dos?responskurva täckande flera tiopotenser av dos.

Det skulle krävas omfattande epidemiologiska studier med observationstider på över tio år att upptäcka en effekt på utvecklingen av hjärnan med en incidens på 1/100. Sådana studier har inte utförts. Läkemedelsverkets argument att stora grupper av barn har vaccinerats med högre doser utan att man observerat någon effekt på hjärnutveck-lingen saknar således relevans och är endast desinformativt, såvida man inte betraktar en incidens av suboptimal hjärnutveckling på 1/100 som försumbar.

Det kan tilläggas att omkring 1 ng/g Hg i form av etylHg i en vävnadskultur av humana fetala hjärnceller är tillräckligt för att skada hälften av cellerna, vilket visar en toxicitet som är väsentligt större än den som observerats för metyl-Hg under samma testbetingelser [2]. Dosen i vaccinet mot svininfluensan motsvarar 1 250 ng Hg och i två doser 2 500 ng Hg.

I en nyligen publicerad artikel beskrivs en studie i vilken 13 nyfödda ungar från rhesus- apa vaccinerats mot hepatit med vaccin tillsatt med tiomersal i en dos motsvarande den som användes för humana nyfödda men korrigerad för skillnader i kroppsstorlek. Som jämförelse gavs sju ap-ungar koksalt intramuskulärt eller ingen injektion.

Man följde sedan apungarnas utveckling och särskilt utvecklingen av för överlevnaden viktiga reflexer under de första veckorna efter födelsen. Man fann att de ungar som fått hepatitvaccin med tiomersal visade en försening i reflexutvecklingen jämfört med dem som inte fått hepatitvaccin med tiomersal. Observationen var statistiskt signifikant [3]. Etylkvicksilverdosen var cirka 10 gånger större än den som ges med svininfluensavaccinet, och responsen var större än 50 procent.

Det är mycket diskutabelt om sänkning av dosen med en faktor 10 skulle vara tillräcklig för att minska responsen till mindre än 1/100. Det är naturligtvis oklart vilken betydelse hepatitvaccinet kan ha haft på fördröjningen av utvecklingen, även om det saknas anledning till förväntan på en sådan effekt.

En korrekt information till allmänhet och sjukvård är att tiomersal är starkt neurotoxiskt och att det i toxiska doser orsakar hämning av hjärnans utveckling. Tillgänglig kunskap medger inte att man kan utesluta att 1/100 kan drabbas av suboptimal utveckling med beteende- och funktionsstörningar till följd av vaccinets innehåll av etylkvicksilver.

Det är en nåd att be om att man om tjugo år ska slippa konstatera att barn som vaccinerats mot svininfluensan har sämre skolresultat och social prestation än barn som inte vaccinerats. Detta har vi tvingats uppleva med japanska barn i Minamata-området exponerade för metylkvicksilver [1] och med miljoner barn i världens urbana områden exponerade för bly spritt genom bensin och målarfärg [4].

Det torde vara klart för var och en som läst denna artikel att myndigheterna försökt undvika att ge korrekt information. Detta är oetiskt i ett demokratiskt samhälle men är också ägnat att rubba allmänhetens förtroende för hälsovårdsmyndigheterna, vilket är oroande.

Vaccination är vårt viktigaste vapen mot infektionssjukdomar. Om allmänhetens förtroende för hälsovårdsmyndigheterna rubbas kan det få allvarliga konsekvenser för vaccinationsprogrammen i framtiden.

Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.

Läs repliken Mängden kvicksilver i Pandemrix är inte förenad med ökad hälsorisk

Referenser
1. Berlin M, Zalups R, Fowler BA. Mercury. In: Nordberg GF, Fowler BA, Nordberg M, Friberg L, editors. Handbook on the toxicology of metals. Amsterdam, New York, Oxford: Elsevier; 2007. p. 675-729.

2. Hewitson L, Houser LA, Stott C, Sackett G, Tomko JL, Atwood D, et al. Delayed acquisition of neonatal reflexes in newborn primates re-ceiving a thimerosal-containing hepatitis B vaccine: Influence of gestational age and birth weight. Neurotoxicology. Epub 2009 Oct 2.

3. Geier DA, King PG, Geier MR. Mitochondrial dysfunction, impaired oxidative-reduction activity, de-generation, and death in human neuronal and fetal cells induced by low-level exposure to thimerosal and other metal compounds. Toxicological & Environmental Chemistry. 2009;91:735-49.

4. Skerfving S, Bergdahl IA. Lead. In: Nordberg GF, Fowler BA, Nordberg M, Friberg L, editors. Handbook on the toxicology of metals. Amsterdam, New York, Oxford: Elsevier;2007. p. 599-643.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)