Dålig sömn är kopplad till ökad risk för demens. Orsaken är inte helt klarlagd, men misstankar finns om att kroppens avgiftning försämras på grund av dålig eller för lite sömn. Att hjärnan avgiftas under nattens sömn har inte varit känt så länge. Forskning pågår för att komma på hur man förbättrar hjärnans avgiftning trots sömnbrist. 

Relativt ny forskning visar att den som sover för lite har sämre möjlighet att avgifta hjärnan. Detsamma gäller äldre personer, vilket verkar hänga samman med att blodkärlen blir stelare. Dålig avgiftning ökar risken för demens.

Det nyupptäckta avgiftningssystemet i hjärnan kallas det glymfatiska systemet. Det handlar om att hjärnan sköljs igenom av ryggmärgsvätska under den nattliga sömnen. Syftet är att föra ut avfallsprodukter och gifter. 

Nu funderar forskare på om det finns andra sätt än sömn för att stimulera kroppens naturliga avgiftning. Kanske kan man bara hålla sig lugn, stänga ögonen och blunda för att få igång det glymfatiska systemet? Förhoppningsvis kommer mer kunskap om kroppens möjligheter till avgiftning. 

Ett dåligt fungerande avgiftningssystem i hjärnan gör förstås att kvicksilver från amalgam och andra metaller kan ackumuleras i hjärnan. Om forskarna kommer på hur det glymfatiska systemet kan förbättras hos enskilda personer kan det få stor betydelse för många tandvårdsskadade/amalgamskadade.

Se mer artikeln i Vetenskap & Hälsa
Se också artikel i Läkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)