- Hälsa
Hög halt D-vitamin i blodet minskar risken för allvarlig sjukdom av covid-19, enligt en debattartikel i Läkartidningen. Riskfaktorer för covid-19 är hög ålder, mörk hud, övervikt, diabetes och institutionsboende och i samtliga dessa fall finns också sannolikt för låga D-vitaminnivåer.
En filippinsk stude som omfattade 212 patienter med covid-19 visade att personer med låga D-vitaminhalter (under 50 nmol/l) hade kraftigt ökad risk för allvarliga komplikationer jämfört med de som hade över 75nmol/l. De med höga D-vitaminvärden fick lindriga sjukdomssymtom. Det finns alltså all anledning att öka dosen D-vitamin nu i coronatider. Det handlar om minst 2000 IU per dag och blir man sjuk kan minst 5000 IU behövas.
Även C-vitamin i höga doser är positivt vid virussjukdomar. Nu pågår studier för att se effekten på covid-19. Dock är kunskaperna relativt stora då det gäller sepsis, vilket många med covid-19 drabbas av och C-vitamininfusioner med 6-20 gram C-vitamin om dagen kan behövas och ofta ges även andra vitaminer plus zink.I förebyggande syfte kan det räcka med 2-4 gram C-vitamin om dagen.
Det är svårt att förstå att svenska folket inte uppmanas att ta tillskott av åtminstone C-vitamin och D-vitamin nu under coronatider. Än mer märkligt är det att sjukvården inte anammar dessa två viktiga vitaminer i behandlingen av covid-19 patienter. Mycket forskning finns inom området och det är väl känt att C-vitamins antioxidantegenskaper minskar det inflammatoriska tillstånd som är så förödande i insjuknandet i covid-19 och andra virussjukdomar.
Till artikeln om D-vitamin i Läkartidningen
Till artikel om C-vitamin i Läkartidningen
Till den filipinska studien (engelska)