Hos vissa barn kan emaljbildningen vara nedsatt, vilket försämrar tandhälsa. En orsak kan vara D-vitaminbrist under graviditeten då emaljen bildas. D-vitaminbrist leder bland annat till sämre kalciumupptag, men även andra faktorer kan påverka emaljbildningen. God näringsstatus är viktigt både under graviditeten, uppväxten och senare under livet. Information om detta är bristfällig.

Hur näringen påverkar risken för dålig tandhälsa redovisas i en artikel i den danska tandläkartidningen. Brist på vitaminerna D, C, B och A kan orsaka problem liksom mineral- och proteinbrist, enligt artikelförfattarna. Det handlar om försämrad emaljbildning, försenad tandutveckling eller bettfel som överbett och trångställda tänder.

Artikeln uppehåller sig dock främst vid D-vitaminbrist och risk för emaljskador samt brist på mineralerna kalcium, fosfat och magnesium. Brist på D-vitamin leder bland annat till sämre upptag av kalcium och brist på kalcium är tydligt kopplat till problem med tandutvecklingen. Detsamma gäller brist på magnesium.

D-vitamin är svårt att få via kosten och främst är det solljusets UV-strålar som behövs för bildning av D-vitamin från kolesterol. Tänderna består främst av hydroxiapatit som består av kalcium och fosfater, men för dess bildning behövs även fettlösliga vitaminer. 

Forskare har funnit tydliga kopplingar mellan dåligt utvecklad emalj och D-vitaminbrist under graviditeten. Mjölktändernas mineralisering startar omkring den 13:e veckan i graviditeten och kan alltså påverkas av D-vitaminbrist. Olika sorts mineraliseringsstörningar av emaljen förekommer beroende på när i graviditeten som D-vitaminbrist förekommer. 

Tyvärr finns fortfarande mycket vi inte vet om hur näringsstatus påverkar tändernas utveckling, motståndskraft mot karies med mera. Att näringen har betydelse vet vi dock.

Bra näringsstatus under graviditeten, småbarnsåren och upp till vuxen ålder är angeläget. Även senare har salivens näringsinnehåll stor påverkan på kariesfrekvensen. Om näringens betydelse för tandhälsan informeras det dock alltför lite om.

Behandling för allvarliga fall av emaljstörningar görs genom att lägga på kompositer eller stålkronor. I framtiden kanske hydroxiapatit kan bli en möjlighet som är en mer biologiskt riktig behandling. 

Till artikeln i danska tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)