- Forskning
- Hälsa
Hos vissa barn kan emaljbildningen vara nedsatt, vilket försämrar tandhälsa. En orsak kan vara D-vitaminbrist under graviditeten då emaljen bildas. D-vitaminbrist leder bland annat till sämre kalciumupptag, men även andra faktorer kan påverka emaljbildningen. God näringsstatus är viktigt både under graviditeten, uppväxten och senare under livet. Information om detta är bristfällig.
Hur näringen påverkar risken för dålig tandhälsa redovisas i en artikel i den danska tandläkartidningen. Brist på vitaminerna D, C, B och A kan orsaka problem liksom mineral- och proteinbrist, enligt artikelförfattarna. Det handlar om försämrad emaljbildning, försenad tandutveckling eller bettfel som överbett och trångställda tänder.
Artikeln uppehåller sig dock främst vid D-vitaminbrist och risk för emaljskador samt brist på mineralerna kalcium, fosfat och magnesium. Brist på D-vitamin leder bland annat till sämre upptag av kalcium och brist på kalcium är tydligt kopplat till problem med tandutvecklingen. Detsamma gäller brist på magnesium.
D-vitamin är svårt att få via kosten och främst är det solljusets UV-strålar som behövs för bildning av D-vitamin från kolesterol. Tänderna består främst av hydroxiapatit som består av kalcium och fosfater, men för dess bildning behövs även fettlösliga vitaminer.
Forskare har funnit tydliga kopplingar mellan dåligt utvecklad emalj och D-vitaminbrist under graviditeten. Mjölktändernas mineralisering startar omkring den 13:e veckan i graviditeten och kan alltså påverkas av D-vitaminbrist. Olika sorts mineraliseringsstörningar av emaljen förekommer beroende på när i graviditeten som D-vitaminbrist förekommer.
Tyvärr finns fortfarande mycket vi inte vet om hur näringsstatus påverkar tändernas utveckling, motståndskraft mot karies med mera. Att näringen har betydelse vet vi dock.
Bra näringsstatus under graviditeten, småbarnsåren och upp till vuxen ålder är angeläget. Även senare har salivens näringsinnehåll stor påverkan på kariesfrekvensen. Om näringens betydelse för tandhälsan informeras det dock alltför lite om.
Behandling för allvarliga fall av emaljstörningar görs genom att lägga på kompositer eller stålkronor. I framtiden kanske hydroxiapatit kan bli en möjlighet som är en mer biologiskt riktig behandling.