Kroppen har stort behov av C-vitamin för många olika biokemiska processer. När det gäller tänder och munhälsa är tillräckligt C-vitamin intag nödvändigt för att tandköttet ska må bra. Vid brist kan blödande tandkött uppträda liksom inflammationer i munhålan. Även allmäntillståndet påverkas och man kan känna sig trött, svag och irriterad. 

C-vitamin är således väsentligt för en bra hälsa och särskilt munhälsan. C-vitamin behövs för bildning av kollagen som är ett slags stöd för olika vävnader och kanske är det kollagenbrist som leder till blödande tandkött och tandlossning om man har C-vitaminbrist. Även risken för karies kan öka vid C-vitaminbrist. 

Människan kan inte tillverka C-vitamin, vilket många djur klarar och därför behöver C-vitamin tillföras varje dag och flera gånger per dag. Frukt och grönsaker kan vara rika på C-vitamin, men helst ska de inte upphettas då C-vitamin är värmekänsligt. Många kan behöva C-vitamintillskott. 

C-vitamin säljs i vanliga affärer i form av askorbinsyra och är som hörs på namnet surt. Eftersom surhet fräter på tänderna och kan vara irriterande för känsliga magar så kan det vara bättre att inta C-vitamin i mer neutral form t.ex. i form av askorbat. Det kan man tillverka själv genom att blanda ungefär lika delar askorbinsyra och bikarbonat.

Livsmedelsverket anser att man behöver få i sig minst 80 mg C-vitamin per dag. Beräkningen är gjord så att inga allvarliga bristsymtom uppstår som t.ex. skörbjugg med blödande tandkött och tandlossning som följd. Tandhälsoförbundet menar att betydligt högre tillförsel behövs. 

Användningen av C-vitamin i kroppen varierar och om man t.ex. har inflammationer eller infektioner går det åt betydligt mer än normalt. När C-vitaminhalten mättes hos patienter med covid-19 fann forskarna att låg halt askorbat gav betydligt värre symtom än hos dem med mer normala C-vitaminvärden. Plasmakoncentration under 11,4 mikromol förknippades med behov av längre sjukhusvård och risk för att avlida.

Kroppen behöver alltså ordentlig med C-vitamin. Mycket C-vitamin finns t.ex. i paprika, broccoli, grönkål, kiwi och apelsiner. Kanske kan man om man äter näringsriktigt komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade värde på 80 mg/dag. Men om man har inflammationer eller infektioner i kroppen behövs alltså betydligt mer. 

För att optimera kroppens biokemi kan vi behöva få i oss åtminstone ett till två gram C-vitamin om dagen och vid inflammationer eller infektioner behövs mer än det dubbla. Grönsaksjuicer kan göra att man får i sig mer än om man bara äter grönsaker och frukt som de är. Men många kan ändå behöva ta kosttillskott och helst flera gånger varje dag.

Till Livsmedelsverkets information om C-vitamin

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)