- Forskning
- Hälsa
Det finns många studier av nivån av D-vitamin (25-hydroxyvitamin D, 25(OH)D) i olika befolkningsgrupper och många av dem har visat på otillräckliga halter i avsevärda delar av befolkningen. Även i solrika länder.
Studierna har emellertid gjorts med olika metoder och är inte direkt jämförbara och för att få en tydligare uppfattning om omfattningen av D-vitaminbrist har EU finansierat en ny analys med enhetliga metoder av existerande data om D-vitamin från 14 populationsstudier i olika europeiska länder, kallad ODIN. För flertalet fanns mätningar av D-vitamin, men i 3 studier fanns blodprover sparade, men dessa var inte analyserade för vitaminet utan gjordes i samband med ODIN-studien. D-vitamin är stabilt under nedfrysning. Ytterligare fyra studier där det fanns data om D-vitamin tillkom, sammanlagt 18 studier med 55844 personer. Gravida kvinnor och äldre personer på vårdhem ingick inte i studierna.
Personerna indelades efter årstid för mätningar (nov.-mars resp april-okt), hudfärg och ålder 1-6 år, 7-14 år, 15-18 år och över 19 år. Bedömningar om vad som är adekvat respektive brist har varierat men i den nya studien följer man Endocrine Society’s rekommendationer, baserat på ben- och muskelfunktion, med nivåer över 75 nanomol/l som adekvat och under 50 som brist.
Av alla undersökta hade 13 % nivåer under 30 nanomol/l i medeltal under året. Fördelat mellan sommar och vinter 17,7 respektive 8,2. Under 30 nanomol/l var tidigare gränsen för brist. Medeltal under året vid under 50 nanomol/l var 40,4 % och fördelat under året 64,3 resp. 30,7 %. Som förväntat hade icke-vita en mycket högre prevalens av D-vitaminbrist än vita. Hudfärg är emellertid inte enda faktorn, utan kulturella faktorer måste ha ett avgörande inflytande. Så hade till exempel invandrare från Kurdistan mycket lägre nivåer än invandrare från Somalia.
Tonåringar 15-18 år hade lägre halter än andra åldersgrupper, men då var inte åldringar på vårdhem inräknade, en grupp som i andra studier visat sig ha lågt D-vitamin. Det fanns inga skillnader mellan män och kvinnor i studierna. Forskarna påpekar också att en del av de inkluderade studierna var 7-11 år gamla och att intag av vitaminet i födan och andra solvanor kan ha ändrat sig sedan dess. Frågor som kvarstår är hur man skall balansera solande och exponering för UV-B med bildning av D-vitamin i huden och vad som är lämplig ökad berikning av födoämnen med vitaminet.