- Hälsa
Kolhydrater kopplas i ny stor undersökning till ökad risk att dö i hjärtkärlsjukdomar. Det handlar inte om kolhydrater i grönsaker och frukt utan främst om vitt, bröd, kakor och godis. Fett sänker inte livslängden och därmed bekräftar forskarna att fet mat är bättre än kolhydratrik kost. Den som vill leva länge ska alltså ta bort bröd och kakor för att istället äta mer fett och grönsaker.
Undersökningen har följt upp mer än 135 000 personer i 18 länder och forskarna anser nu det är dags för Världshälsoorganisationen (WHO) att ändra sina rekommendationer om intag av olika näringsämnen till förmån för mer fett och lägre andel kolhydrater.
Ingen koppling alls fanns till högt fettintag och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, trots att detta under årtioenden varit den information som samhället gått ut med. Forskarna fann i samma undersökning att (presenterad i särskild artikel) högt intag av frukt, grönsaker och baljväxter gav bättre överlevnad.
Joep Perk, kardiolog och professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar, pekar tydligt ut livsmedelsindustrin som den stora drivkraften när det gäller den kolhydratrika maten. För svenskt vidkommande anser han att studien tydligt visar behovet av mer frukt och grönt i kosten.
Studien visade också att högt intag av salt inte var kopplat till sämre hälsa. Störst hot mot hälsan är alltså de tomma kolhydraterna, vilket flera forskare och läkare hävdat i många år. Denna studie ger ytterligare belägg för deras åsikter.
Till vetenskaplig artikel som visar positiv effekt av fett (engelska)
Till vetenskaplig artikel som visar positiva effekter av frukt och grönt (engelska)