Många barn får i dag tandställningar - i genomsnitt omkring vart fjärde barn eller tonåring. Det man då gör är att flytta tänder så att tandraderna ska se mer raka ut, korrigerar över- eller underbett och i vissa fall med trångställda tänder tar man bort friska tänder. Sällan informerar tandläkaren om de risker som finns med tandställningar eller att man i regel måste ha en tråd bakom tänderna åtminstone i underkäken för att permanent hålla dem på plats.

Tandhälsoförbundet får då och då samtal  från personer som har besvär efter att de haft tandställningar som unga. Det känns ofta som om tungan är för stor för munnen, svårighet att sova, smärta i ansiktet och huvudet, bettförändringar som gör det svårt att tugga mat och värst av allt är att de ofta blir behandlade som psykiskt sjuka. Efterforskningar visar att tandställningar inte är så harmlösa som man kanske tror. 

Forskningen är helt klart eftersatt på området och särskilt gäller det risken för biverkningar. Tidigare har risken för allergier mot de metalltrådar som använts nämnts på hemsidan. Alternativ till metalltrådar är ställningar av plast som byts varannan vecka och de gjuts så att de så småningom ska flytta tänderna på samma sätt som trådarna.

I England, USA med flera länder utvecklas mer naturliga och holistiska tekniker för att med tungans och gommens hjälp förbättra tillväxten av käkarna. Därigenom anser man att det skapas plats för tänderna på ett naturligt sätt och även överbett och underbett kan korrigeras. Det finns också tandställningar (ALF) som flyttar ut käkpartiet istället för att extrahera tänder och därefter mekaniskt flytta dem.

SBU som är statens expertorgan i medicinska och odontologiska frågor gjorde 2006 en studie som visade att det saknas evidens för att sätta in tandställningar utom i några få fall. De efterlyste då mer forskning, men inte mycket sådan har kommit sedan dess. 

En artikel från 2010 sammanfattas de biverkningar som då var kända. Det handlar om tillbakabildandet av tandrötter och negativa förändringar av pulpan som kan göra att tanden dör samt smärta och så kallade TMD-förändringar innebär ansiktssmärta.

De allra flesta upplever smärta när de fått tandställningar och det är inte ovanligt att tungan, kinderna och läpparna påverkas. De studier som gjorts visar att 8 till 30 procent av dem som fått tandställningar avbryter behandlingen på grund av att de inte klarar smärtan. Ofta försvinner dock merparten av smärtan efter någon vecka. 

Inflammationer i tandköttet runt trådarna förekommer, men det är oklart vad det innebär på långsikt. Emaljen kan få ljusa fläckar på grund av dekalcifiering och sådana processer tycks förekomma i 50 procent av fallen. När man tar bort tandställningen kan efter en tid emaljen remineraliseras igen. 

Innan barn får tandställningar bör deras vårdnadshavare få reda på vilka risker som finns med tandställningar och det gäller även vuxna som vill ha tandställning. För den som söker beskrivna alternativ är det lämpligt att börja behandlingen så tidigt som möjligt, d.v.s. redan innan barnen börjar skolan. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)