Många missar bidrag för tandvården. I en artikel i Tf-bladet nr 2/2017 kan man läsa om vilka bidrag som landstinget administrerar. Få känner till dem. Flera olika sjukdomar eller mediciner som kan orsaka sämre tandhälsa kan ge bidrag eller så gott som gratis tandvård. Fyllningsbyten kan också i många fall göras med bidrag från landsting och regioner. Pensionärer kan ha rätt till nödvändig tandvård. Tandvårdsförordningen reglerar dessa bidrag. Tyvärr har tandläkare och läkare dålig kunskap om dessa och därför behöver var och en själv läsa på. Läkare förstår inte alltid hur intygen ska skrivas, vilket gör att även de behöver vägledning (ofta av patienten).

Landstingen/regionerna ansvarar för: 
• tandvård till barn och ungdomar
• tandvård till asylsökande
• tandvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd
• oralkirurgiska åtgärder
• tandvård som ett led i sjukdomsbehandling
• tandvård till personer med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning
• tandvård för extremt tandvårdsrädda personer
• utbyte av tandfyllningar
• uppsökande verksamhet
• nödvändig tandvård 

Tandvårdsstödet tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling under begränsad tid ​gäller patienter som behöver tandvårdsbehandling på grund av något speciellt. Tillhör du följande grupper kan och har ett läkarintyg kan du få tandvård enligt samma taxa som för hälso- och sjukvården:
1.  till följd av medfödd missbildning i käkområdet eller ansiktet, om inte missbildningen endast är av ringa omfattning,
2.  av defekt som orsakats av sjukdom i käkområdet eller ansiktet,
3.  av tandskada som uppkommit vid epileptiskt anfall,
4.  på patienter som ska genomgå kirurgiskt ingrepp eller medicinsk behandling där fullständig infektionsfrihet är ett medicinskt krav,
5.  på patienter som på grund av sjukdom, medicinering eller allmänt nedsatt immunförsvar har fått förändringar i munslemhinnan,
6.  på patienter som genomgår utredning där det finns misstanke om ett odontologiskt samband med patientens grundsjukdom,
7.  på patienter som genomgår strålbehandling i öron-, näs-, mun- eller halsregionen,
8.  på patienter med långvariga och svåra smärtor i ansikts- eller käkregionen (orofaciala smärtsyndrom)
9.  på patienter som utreds och behandlas för allvarlig sömnapné
10.  av frätskador på tänderna som orsakats av anorexia nervosa, bulimia nervosa eller gastroesofageal refluxsjukdom och som är medicinskt rehabiliterade

Följande sjukdomar/diagnoser som gör det svårt att sköta tandhygienen kan berättiga till tandvård enligt samma taxa som hälso- och sjukvården:
1.   svår psykisk funktionsnedsättning,
2.  Parkinsons sjukdom,
3.  multipel skleros,
4.  cerebral pares,
5.  reumatoid artrit,
6.  systemisk lupus erythematosus,
7.  sklerodermi,
8.  amyotrofisk lateralskleros,                          
 9. orofacial funktionsnedsättning, eller
10.symtom som kvarstår sex månader efter det att personen har fått hjärninfarkt eller hjärnblödning (stroke).
Även andra diagnoser som orsakar svårighet att sköta munhygienen eller att genomgå tandvårdsbehandling kan berättiga till bidrag.

Extremt tandvårdsrädda kan få bidrag till tandvård.

Fyllningsbyte till följd av allergi mot dentala material eller långvarig sjukdom om patienten själv misstänker att orsaken är överkänslighet mot tandfyllningsmaterial (främst amalgam) (§§6 och 7).
​Se mer Stockholmsdistriktets broschyr.
 
Kommunerna är skyldiga att bekosta nödvändig tandvård för personer med låga inkomster (t.ex. socialbidragstagare). 

Till artikel i Tf-bladet
Till Stockholmsdistriktets broschyr om fyllningsbyte (vikt A4; första uppslaget sid 4 och 1, andra uppslaget sid 2 och 3)

Till Socialstyrelsens utredning (delrapport)
Till tandvårdsförordningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)