Allergiska reaktioner mot bland annat pollen orsakar att histamin frigörs i stor mängd från cellerna och man får symtom som rinnande ögon och näsa, kliande hals och hudutslag samtidigt som man blir trött. Vissa allergitabletter minskar utsöndringen av histamin liksom C-vitamin, barkextrakt med mera. Borttagning av amalgamfyllningar kan också minska allergier.

Pollenallergier plågar många under vår sommar och höst. Symtomen beror främst på att immunförsvaret beordrar cellerna att utsöndra histamin samtidigt som kroppen utsätts för en oxidativ stress. Många tar antihistaminmedicin under allergisäsongen för att minska besvären. 

Nu finns dock forskning som visar att även naturliga ämnen som C-vitamin och barkextrakt kan ha goda antihistamineffekter. Fördelen är att det sällan tycks uppstå biverkningar. Se också artikel från Medical News

C-vitamin har antihistamineffekt, men också flera andra positiva effekter som bidrar till att både hindra och läka sjukdom. C-vitamin minskar inflammationer i blodkärlens väggar liksom i lungorna och är också en effektiv antioxidant som tar hand om de fria radikaler som bildas när immunförsvaret sätter igång vid allergier.

Relativt höga doser C-vitamin kan behövas vid allergier för att skapa effekt. Det handlar om flera gram C-vitamin om dagen och för detta behövs oftast kosttillskott. Särskilt effektivt är liposomalt C-vitamin. Liposomalt innebär att C-vitaminet inneslutits i små "fettdroppar" som effektivt tas upp i cellerna. 

Barkextrakt skrev vi om i senaste Tf-bladet. Det handlar om den franska strandtallen som växer i sydvästra Frankrike vid Atlantkusten. Den innehåller biologiskt aktiva ämnen som kallas ketekiner, taxifoliner och fenolsyror som motverkar frisättning av histamin. Man kan köpa sådant extrakt och då kallas det Pucnogenol. Forskning visar att det har bra effekt för att hindra histamin att frigöras från cellerna. 

Kvicksilver från amalgamfyllningar kan öka risken för allergier. Medlemmar i Tf har redovisat besvärsfrihet efter att amalgamet tagits bort. Se t.ex. artikel i Tf-bladet nr 2/23.

Naturliga antihistaminer artikel från Medical News
Till forskningsartikel om C-vitamin som hjälp vid allergier

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)