Benskörhet är vanligt hos ädre och särskilt hos äldre kvinnor. Mediciner mot benskörhet försämrar käkbenet och därför får Tandvårdsskadeförbundet frågor om vad folk ska göra när de behöver dra ut en eller flera tänder och har fått bisfosonater under en längre tid. Nu har forskare funnit att bakterietillskott under ett år halverar risken för osteoporos..

Det är alltid bäst att förebygga osteoporos särskilt eftersom medicinerna ställer till med så många andra problem. Injektioner av Aclasta anses exempelvis aldrig gå ur kroppen. Bättre är det med tabletter som innehåller bisfosfonater (den aktiva beståndsdelen) som efter några månaders uppehåll försvinner ur kroppen och möjliggör tandbehandlingar. 

Vitamin- och mineraltillskott liksom att dricka egen buljong kokt på märgben, kyckling eller fiskben är bra för att förebygga osteoporos. Att ta kalktillskott som läkare brukar rekommenderar är enligt hjärtläkaren Thomas Levy förkastligt då det stör mineralbalansen. Se mer här. 

Bakterietillskott har hittills varit relativt okänt som botemedel mot osterporos, men ny forskning visar goda resultat. Studien är inte stor då den endast innehåller 90 kvinnor som i genomsnitt var 76 år gamla då studien gjordes. De  fick varje dag under ett helt år ta ett pulver som antingen innehöll hälsofrämjande bakterier eller placebo.

När studien avslutades mättes kvinnornas benförlust och jämfördes med mätningar gjorda när studien inleddes. De kvinnor som fick bakterietillskott hade bara förlorat hälften så mycket ben i skelettet jämfört med de som fått inaktivt pulver, säger Anna Nilsson, som är överläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Risken för osteoporos ansågs därmed halverad. 

Bakterietillskott är viktigt av många andra skäl då man blir äldre. Om det hjälper mot benskörhet borde alla kvinnor ta sådana tillskott i förebyggande syfte. 

Till artikel i Forskning.se  

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.

Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu