Forskning och klinisk verksamhet i Umeå visar att stamcellsbehandling kan lyckas åtminstone på barn med omogna tänder. Stamceller tas från tandroten och risken att misslyckas är stor om tandläkaren inte gör rent ordentligt i roten. Tandläkartidningen har intervjua Nelly Romani Vestman om detta. Hon har också skrivit en artikel i Tf-bladet i denna fråga. 

Barns tänder kan alltså räddas med hjälp av stamcellsbehandling och särskilt gäller det om tänderna påverkats via ett trauma. Tandläkare Nelly Romani Vestman leder projektet vid odontologiska fakulteten vid Umeå universitet. Om detta har hon skrivit en artikel i Tf-bladet (nr 3/23).

Nu har Tandläkartidningen intervjuat denna duktiga tandläkare och forskare.  I artikeln tas särskilt upp risken för att bakterier som finns kvar i rotkanalerna försämrar möjligheten att få nybildning av pulpan. Det är alltså nödvändigt att få bort alla bakterier, vilket inte alltid är så lätt. Se mer Tandläkartidningen.

I detta  perspektiv tycker man att tandläkare borde vara oroliga över rotfyllda tänder, som faktiskt är fulla av bakterier. Detta trots att tandläkaren gjort en bra rotfyllning. Anledningen är att det är en omöjlig uppgift att få en rotfylld tand steril. Tanden är död och har inget flöde av blod eller lymfa som kan föra dit vita blodkroppar som kan bekämpa infektionen. Se mår Tf:s hemsida www.rotfyllningar.info.

Frågan är också hur många tandimplantat som misslyckas på grund av bakterier eller inflammationer i käkbenet. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)