- Forskning
- Hälsa
Forskare vid Karolinska Institutet (KI) har funnit att tillskott av vissa B-vitaminer kan bromsa sjukdomsförloppet vid grön starr (glaukom) – en ögonsjukdom som drabbar synnerven och i värsta fall leder till blindhet.
Grön starr behandlas idag genom att sänka ögontrycket med ögondroppar, laser eller kirurgi. Men resultaten varierar, och därför har forskare sökt nya sätt att skydda synen.
Länge trodde man att aminosyran homocystein bidrog till sjukdomen, men forskarna vid KI såg att höga nivåer snarare var en konsekvens av glaukom – inte orsaken.
Fokus riktades istället mot ögats förmåga att tillgodogöra sig näringsämnen. Genom försök på möss och råttor visade forskarna att tillskott av vitaminerna B6, B9 (folsyra), B12 samt kolin kunde bromsa, och i vissa fall helt stoppa, nedbrytningen av synnerven. Effekten uppnåddes utan att sänka ögontrycket, vilket tyder på att vitaminerna verkar på ett annat sätt.
Resultaten upplevs som mycket lovande och man har därför startat en klinisk prövning, för att undersöka om metoden även fungerar på människor. Patienter rekryteras redan vid S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm.
B-vitaminer har viktiga funktioner för både ögon- och munhälsa. En balanserad nivå av B12 och folsyra är till exempel avgörande för slemhinnornas hälsa och kroppens nervfunktioner. Forskningen visar hur hela kroppen, från ögon till tänder, kan påverkas av samma näringsämnen.
Kan trötthet, depression med mera bero på B12-brist? (tf.nu)