Kan autoimmuna sjukdomar exempelvis MS bero på D-vitaminbrist? Neurologen och professorn Cicero Coimbra har prövat att behandla med extrema doser D-vitamin med mycket gott resultat. Han har senare utvecklat ett speciellt protokoll med ytterligare ämnen som har fått patienter med MS och Parkinsons sjukdom att börja fungera normalt igen. Även hos autistiska personer är resultaten lovande.

Professor Cícero Coimbra arbetar vid The Federal University i Sao Paulo i Brasilien. Han är neurolog och vet således vad han talar om. Han har pluggat och doktorerat i Sverige (Lund) och läste då om D-vitamins effekter och började fundera på om just autoimmuna sjukdomar kunde ha med D-vitaminbrist att göra. Anledningen var att han i sina studier funnit att D-vitamin i terapeutiska doser stimulerar produktionen av ämnen som hjälper till att reparera hjärnan. 

2001 testade han höga doser av D-vitamin på en Parkinsonpatient. Det handlade om doser på minst 10 000 IU per dag. Patienten kom tillbaka efter sex månader och mådde bättre. Dessutom hade hans vitiligo ( autoimmun sjukdom) minskat och var nästan borta. Därefter studerade Coimbra forskningslitteraturen om D-vitamins effekter på immunsystemet och fann att det har en viktig reglering på immunsystemet. Och eftersom MS är den kanske vanligaste autoimmuna sjukdomen började han förskriva höga doser D-vitamin till sina MS-patienter. 

Han fortsatte med 10 000 IU per dag och såg enormt stora förbättringar hos de flesta patienterna. Han testade att öka doserna ännu mer samtidigt som han höll uppsikt över biverkningar som t ex alltför höga kalciumnivåer. Många av patienterna blev helt fria från symtom . Detta gjorde att han ytterligare modifierade behandlingen och 2012 skapade han sitt Coimbra-protokoll för behandling av autoimmuna sjukdomar. Protokollet har inte förändrats särskilt mycket sedan dess.

Den norska läkaren Geir Flatabø blev inbjuden till Brasilien och Cicero Coimbra för att kunna fortbilda sig och ta behandlingsmetoder till Norge. Han är intervjuad i TV-helse och berättar om att det är individuella olikheter när det gäller D-vitamin. En del har bara brister medan andra kan ha svårt att omsätta D-vitamin och få det att fungera på rätt sätt i kroppen och dessa kallar han D-vitaminresistenta. 

Det ska bli intressant att se hans resultat. Geir Flatabø har arbetat myckt med autistiska patienter och han ser Coimbraprotokollet som en behandlingsmetod som kan ge mycket bra resultat eftersom många med autism har autoimmuna reaktioner mot kroppsegna proteiner. 

En del av Tandvårdsskadeförbundets medlemmar har autoimmuna sjukdomar och där kanske D-vitaminbehandling kan hjälpa. Eftersom D-vitamin har betydelse för både kroppens biokemi och epigenetik skulle D-vitamintillskott kunna ha betydelse för kroppens avgiftning  med mera. Coimbraprotokollet är alltså en nya behandlingsmetod, den har sin grund i vetenskapen om D-vitamins effekt på kroppen och har hittills fått väldigt bra resultat. Dock behövs uppföljning över längre tider för att med säkerhet kunna rekommendera metoden.

Precis som Geir Flatabø säger är det viktigt att D-vitaminbehandling med de extremt höga halter det här är frågan om görs under kontrollerade former. D-vitamin lagras i kroppen till skillnad från de vattenlösliga vitaminerna och därför ska man inte testa på egen hand. 

Till inslag på TV-helse 
Till mer information om Coimbra-protokollet
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)