Flera forskningsartiklar har publicerats som visar förhöjd risk för autism efter mässlingvaccination. Det började med en omdebatterad artikel i Lancet av Wakefield. Andra forskare har funnit mag-tarmproblem som trolig orsak till ökad känslighet för mässlingvaccinet. Vaccinationer utgör alltid kraftfull påverkan på immunsystemet och vissa ämnen tillsätts för att öka denna effekt. Gör därför alltid en egen bedömning av hur viktig vaccinationen är.

Mässlingvaccinet uppmärksammades av doktor Wakefield och hans forskargrupp i slutet av 1990-talet då de fann en koppling mellan autism, vaccinet och mag-tarmproblem. Därefter har flera vetenskapliga artiklar kommit som tyder på att forskargruppen hade rätt.

Forskaren Cambell-McBride menar att barn som redan tidigt får problem med tarmens bakterieflora har ökad risk för mag-tarmproblem inklusive ökad risk för att få autism vid mässlingvaccination. Hon anser att en del barn inte utvecklar en bra tarmflora efter födelsen och att tarmarna därför snarare blir en förgiftningsrisk än ett skydd för barnet. Mikroorganismer som producerar gifter växer till och gör att tarmen fungerar sämre än normalt med mycket läckage av giftiga ämnen genom tarmväggen och därmed via blodet kan nå barnets hjärna. Problemen kan sannolikt också uppkomma på grund av överkänslighet mot exempelvis gluten och mjölkproteiner.

Problem med magtarmkanalen och autism hör ihop menar Cambell-McBride. Hon har funnit att barn som ammas får autism först under sitt andra levnadsår medan de som inte ammas får det redan under första året. Anledningen är att bröstmjölken bland annat tillför nyttiga bakterier. Andra forskare har funnit att barn som tidigt fått antibiotika har högre risk för problem med mag-tarmkanalen och ökad risk för bland annat ADHD.

När ett barn med mag-tarmproblem vaccineras ökar andelen gifter i kroppen, vilket kan påverka hjärnans funktion. Campell-McBride menar att det inte bara är kvicksilver (thiomersal) eller aluminium-adjuvanter som är giftiga i vacciner. Mässlingvaccinet innehåller exempelvis varken thiomersal eller aluminium istället tycks det som om själva viruset orsakar kroniska inflammationer i tarmarna, vilket i sin tur orsakar tillväxt av mikroorganismer som bildar gifter som kan nå hjärnan.

När barnets hjärna har för mycket gifter menar Campel-McBride att barnet missar den naturliga möjligheten till inlärning och därmed skapas problem för detta barn även i framtiden. Andra forskare har funnit att medveten avgiftning har förbättrat situationen för autistiska barn. Föräldrar har också berättat att barn som blivit autistiska efter amalgamfyllningar blivit normala då fyllningarna tagits bort.

Det finns således en koppling mellan gifter och autism, men också mellan dåligt fungerande mage och autism. Annan forskning visar exempelvis att vissa barn kan vara känsliga för gluten och mjölkproteiner. Om dessa orsakar inflammationer i tarmslemhinnan försämras nedbrytningen av proteinerna och så kallade opioider bildas. Dessa kan också ha giftverkan på hjärnan och därför kan en del barn bli av med sina autistiska symtom med så enkla metoder som att låta bli att äta livsmedel med gluten och mjölkproteiner. Ofta är dock situationen mer komplicerad än så.

Vaccinationer är dock en riskfaktor för barn med mag-tarmproblem.

Intervju Campel-McBride
Film om autistiska barn och Wakefields forskning tidigare visad i brittisk TV

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)