Arsenikförgiftning var en vanligt företeelse förr i tiden och ämnet var lättillgängligt och såldes som medel mot ohyra och råttor. Ännu idag är för mycket arsenik ett mycket stort problem i delar av världen, speciellt i Bangladesh där dricksvattnet i borrade brunnar har höga halter. Det finns emellertid arsenikproblem på närmare håll. Barnmat med innehåll av ris har högre halter än EU tillåter, och förhållandet har inte förbättrats sedan EU införde gränsvärden i janurari 2016. En enda av ett stort antal testade produkter har fått lägre halt, men minst hälften har oförändrade eller högre halter.

En studie genomfördes i Nordirland där dricksvattnet har mycket låga halter av arsenik. Forskarna jämförde arsenikhalten i urin från spädbarn hos barn som fick enbart bröstmjölk, en blandning av bröstmjölk och ersättning samt när barnen övergått till fast föda. Man mätte även arsenikhalterna i ett antal födoämnen som är vanliga för småbarn och i livsmedel, inte specifikt avsedda för barn, men som kan användas i barnmat.

Barnmat tillverkas av multinationella bolag och de produkter som finns i Nordirland finns i stor utsträckning även i andra EU-länder, även om det kan finnas olika vanor och preferenser i olika länder.

Forskarna är speciellt oroade för att även låga halter arsenik kan ha negativa och långsiktiga verkningar på barnens utveckling och risk för sjukdomar senare i livet. Man påpekar även att småbarn har en högre ämnesomsättning än vuxna och ett tre gånger högre intag högre födointag i förhållande till kroppsvikten.

Ris ingår i många barnmatsprodukter och ris har oftast tio gånger högre halt av arsenik än andra födoämnen. Ämnet omsätts i kroppen dels som oförändrat oorganiskt arsenik och dels som de metylerade varianterna monometylarsenik och dimetylarsenik, båda giftiga.

Forskarna fann att barn som fick modersmjölksersättning eller både mjölk och ersättning hade högre urin-arsenik än barn som fick enbart modersmjölk om ersättningen var baserad på ris. Ersättning baserad på mejeriprodukter hade lägre arseniknivå. Efter avvänjning fick barnen ännu högre halter arsenik med fem gånger högre halt i urinen. Mätning av födoämnen visade att produkterna i 75 % av produkterna som var speciellt avsedda för barn hade arsenikhalter som översteg EU:s gränsvärde.

Man anger att det finns enkla industrimetoder att sänka arsenikhalten i ris, att tillverkarna bör ange halten på förpackningarna för att stoppa försäljning av produkter med för höga nivåer och att man kan använda ris från odlingsområden med låg arsenikhalt.

Även vuxna kan råka ut för alltför höga doser arsenik om man äter mycket ris och personer med gluten-intolerans kan vara speciellt i riskzonen då ersättningsprodukterna ofta är baserade på ris. Förutom arsenik så innehåller ris ofta högre halter kvicksilver än andra matvaror, förutom fisk. En undersökning från USA, publicerad i tidskriften Epidemiology, visade att personer som åt glutenfritt hade dubbelt så höga arsenikhalter och 70 % högre blodhalt av kvicksilver.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0176923
http://journals.lww.com/epidem/Fulltext/2017/05000/The_Unintended_Consequences_of_a_Gluten_free_Diet.27.aspx

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)