Många olika keramiska material finns och det är svårt för den som går till tandläkaren att veta om tandläkaren väljer bra eller dåligt material. Nu publicerar Tandläkartidnngen en artikel om keramer och författaren anser att komplikationer kan undvikas om bara tandläkaren väljer ett bra material och hanterar detta  korrekt. 

Keramer består av naturligt sand- och lermaterial som undergår förvandling vid kraftig upphettning. Det keramiska materialet är som glas och ska inte kunna frigöra några kemikalier. Problem för känsliga individer kan dock vara eventuellt bondingmaterial och det lim som används för att cementera fast kronan eller bron. Keramiska material är mycket hållfasta.

Tandvårdsskadeförbundets medlemmar väljer ofta keramer. De är dyrare än kompositer, men innebär mindre risk för allergiframkallande ämnen. Zirkonia är det material som anses säkrast, men även andra keramer fungerar bra för flertalet. Oavsett materia bör känsliga individer se upp med cementet och se till att det inte innehåller onödiga tillsatser som titandioxid..

Zirkonia liksom flera andra keramer färgas för att vara så lika den egna tanden som möjligt. När ett färgskickt bränns på kan oskicklighet göra att den frakturererar vid minsta belastning. Tidigare var kunskapen dålig om vilket tandfärgat täckporslin som skulle användas och det innebar att det relativt ofta blev sprickor eller andra skador i det tandfärgade påbrända porslinet.  

De första uppföljningarna av zirkonia gav därför inte så bra resultat. Dessutom gjordes studierna på små broar, vilket enligt artikelförfattaren Marit Øilo medförde oacceptabelt hög frekvens komplikationer. Detta gjorde att zirkonia fick oförtjänt dåligt rykte.

Senare studier, där man använde korrekt typ av täckporslin, en korrekt anatomisk form på kärnstrukturen för att ge stöd åt täckporslinet samt korrekt nedkylning under påbränningen visar betydligt bättre resultat. Viktigt är också att tandläkaren tar bort så lite material av tanden som möjligt och det kan vara bättre att göra en något klumpigare tand än att riskera frakturer. 

Totalfrakturerade zirkoniabaserade broar är som regel ett tecken på att förbindelserna mellan broleden har varit underdimensionerade, men fortfarande är det enligt artikelförfattaren oklart hur många led som zirkoniabroar kan göras i. Det finns också zirkonia som inte behöver färgpålagring, vilket är bättre för känsliga individer.

Tidigare var det svårt att hitta bra cement till zirkoniakronor. Nu finns dock ett adhesivcement med MDP-monomer (10-metakryloyloxydekyl-dihydrogenfosfat) som ger en stark bindning mellan zirkonia och resinet. Forskning pågår ständigt för att åstadkomma bättre fästmöjligheter mellan kronan och tanden. 

Till artikeln i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)