Ingen tycker det är roligt att gå till tandläkaren och allra minst barn. Nu har forskare konstaterat att stresspåslaget är stort dels då bedövning läggs och dels då invasiva arbeten görs som t.ex. utdragning av tänder då barn ska ha tandställning. Tandhälsoförbundet har länge propagerat för att barntandvård ska göras på ett mindre stressfullt sätt. Flera metoder finns och bör därför införas vid alla folktandvårdsenheter. 

Tandläkarlaser kan användas för att ta bort karies. Då slipper patienten borrljud och vibrationer, vilket känns bra särskilt för barn. Laser har också förmåga att påverka nerverna så att man inte så ofta behöver bedövning, vilket bara det är en vinst för rädda barn. Bedövningen är ju enligt forskningsrapporten som det länkas till nedan en av de mer stressande åtgärderna för barn. Alla folktandvårdsmottagningar bör därför kunna erbjuda tandläkarlaser åtminstone till barn och tandvårdsrädda vuxna.

Andra metoder att ta bort karies är bland annat att användning av ozongas som inte alls känns. Men tandläkaren kan behöva skrapa eller känna på tanden och då kan bedövning behövas. Att ta bort små kariesangrepp med laser eller ozon kan göra att tanden självläker om kosten förbättras.

Allra bäst är förstås att förebygga karies. Kosten är särskilt viktig och det handlar inte bara om att ta bort socker utan ännu mer om att se till att få i sig ordentligt med mineraler och fettlösliga vitaminer. Buljong är näringsrikt och kan drickas eller ätas som soppa flera gånger i veckan eller varje dag. Den basar också kroppen och skapar en buffrande saliv som gör kroppen "immun" mot karies. 

Bakterier från syrade grönsaker hjälper även munhålans bakterieflora och håller kroppen frisk. 

Till sammanfattning av forskningen på Dental24
Till artikel om kost och tänder

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)