Kost som minskar inflammationer är bra för alla och särskilt bra för personer som blir sjuka av sina tandfyllningar. Viktigt är att ta bort socker och snabba kolhydrater liksom gluten och mjölkproteiner då sådana livsmedel ökar risken för inflammationer i kroppens organ. Ät därför iställetf fiberrika grönsaker och särskilt gröna bladgrönsaker inklusive broccoli och kål. Krydda med ingefära, gurkmeja, vitlöka och annat som också är känt för att hämma inflammationer i kroppen och drick ett glas rödbetsjuice om dagen. 

Många som är känsliga för dentala material har ständiga inflammationer i kroppen eller har haft det under lång tid innan de sanerade. Därför är det extra viktigt att äta mat som inte ökar belastningen på kroppen utan snarare minskar den. 

Lägg om kosten och ta bort godsaker som kaffebröd och vitt bröd med marmelad eller chokladpålägg. De flesta behöver dessutom ta bort alla gluten och mjölkprodukter, eftersom dessa ökar risken för inflammationer liksom tarmens genomsläpplighet. 

​Tråkigt? ​I dag finns mängder av recept på godsaker utan socker, mjöl och mjölk. Och om du är sockerberoende så går sockersuget över efter några veckor och då kommer livet att bli väldigt mycket bättre. Detsamma gäller eventuellt mjölk och glutenberoende. 

Läs mer i artiklar från Svenska Dagbladet
Till artikel i SvD om kosten
Till artikel i SvD om hur man föryngrar blodkärlen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida för att ändra adress eller kontrollera att du betalt medlemsavgiften.

Detta är Tandvårdsskadeförbundet (Tf)

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen.

Bidra gärna till TF

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885.

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Stödpersoner
Information samt råd och stöd till våra medlemmar eller till dig som är på väg att bli medlem ges via våra duktiga telefonombud. Se våra stödpersoner här. Du kan också kontakta telefonombud på distriktsnivå, se mer under fliken Distrikt.

Mailfrågor
Frågor om besvär relaterade till tänderna fragor@tf.nu