Mediciner som kallas NSAIDs, icke-steroida anti-inflammatoriska medel, har biverkningar när de används av människor, men även på växter när de kommer ut på åkrarna.

En studie i Ecotoxicology and Environmental Safety publicerar resultat från en undersökning där man undersökt effekter av medicinerna på växter, rädisor och sallad, något som undersökts mycket lite tidigare eftersom man varit mest intresserad av om växterna tagit upp så mycket av ämnena att de utgör en risk för konsumenternas hälsa.

Forskarna undersökte effekten av diklofenak (voltaren), naproxen (naprosyn), ibuprofen (ipren) och några som inte finns i Sverige, i de nivåer som återfinns i slam från reningsverk (cirka 1 milligram/l) och avloppsvatten (cirka 10 mikrogram/l). I många länder används avloppsvatten till bevattning av grödor.

Växternas förmåga att gro, tillväxt av rötter och stam, klorofyllhalt och andra tillväxtparametrar fram till vuxen planta mättes efter tillförsel av vatten med medicinerna och med rent vatten som kontroll. Även metanol användes som kontroll eftersom en del av ämnena var svårlösliga i vatten utan metanoltillsats.

Varken metanoltillsatsen eller de olika substanserna påverkade den direkt synliga utvecklingen av växterna, men detaljundersökning visade på påtagliga och substansspecifika effekter. Längden av rötterna ökade med diklofenak och ibuprofen, liksom med två av preparaten som inte finns i Sverige, sannolikt på grund av ökat vattenupptag.

Utväxten av de tidiga ovanjordiska skotten hämmades till mellan 5 och 20 % av de olika medicinerna, för diklofenak och naproxen till 15 respektive 10 % men i liten grad av ibuprofen. Forskarna påpekar att förhållandet mellan rot och resten av växten påverkar upptaget av näringsämnen, även om detta inte undersöktes i nuvarande experiment.

Mätningarna av klorofyll och fotosyntes visade att medicinerna orsakade att växterna låg nära den nivå som man har som mått på att växterna är stressade, men att växterna under försökets gång mobiliserade försvarsmekanismer och anpassade sig till stressen.

Forskarna menar att de standardiserade test som nu används är alldeles otillräckliga då olika växtarter reagerar olika och varierande på olika mediciner. Dessutom behövs studier med olika jordtyper och odling i näringslösning och med den mångfald mediciner och kemikalier som finns i slamberikad jordbruksmark.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)