Amalgam består till hälften av kvicksilver och är förbjudet att använda i Sverige och faktiskt i hela EU. Kvicksilverånga från amalgam gör fortfarande folk sjuka och alla som haft amalgamfyllningar får mikrosprickor i tänderna, vilket gör att de kraschar sönder utan anledning. Alla borde ha rätt att gratis ta bort sitt amalgam, men så är det inte.

Omkring 40 procent av den svenska befolkningen har fortfarande amalgam i tänderna. En del blir allvarligt sjuka, men eftersom det är en smygande förgiftning så kommer man inte alltid på orsaken. På vårdcentralen upptäcks inte heller kvicksilverförgiftning, främst på grund av kompetensbrist och avsaknad av information från Socialstyrelsen. . 

I de nationella riktlinjerna för tandvården som Socialstyrelsen beslutat om nämns inte ett ord om amalgam, trots att Tandhälsoförbundet under arbetets gång vid flera tillfällen tog upp amalgamfrågan och behovet av att evidensbasera amalgamsanering. Socialstyrelsen har bestämt sig för att tiga ihjäl amalgamfrågan. 

Om man är sjuk och doktorn inte hittar något fel kan det mycket väl vara amalgamfyllningar i tänderna som är orsaken. Men då kunskapen är låg om vilka symtom man ska leta efter och vilka prover som kan behöva tas  är det sällan rätt diagnos ges. Se mer på Tf:s hemsida amalgamsanera.nu. Se också IAOMT:s (International Academy of Oral Medicine & Toxicology) hemsida.

Misstänker man symtom som oförklarlig trötthet, värk i kroppen, muskelsvaghet, synrubbningar, tarmproblem, inflammationer och återkommande förkylningar så kan det vara tecken på kvicksilverförgiftning. Ofta kommer den smygande när man är i 40- till 50-årsåldern. Tyvärr behöver man vara sin egen hälsodetektiv för att upptäcka orsaken till besvären. 

Provtagning finns som kan påvisa kvicksilverförgiftning eller kvicksilverallergi, men ges sällan inom den vanliga primärvården. Yrkesmedicinska klinker kan ta vissa prover, men gör det sällan. Naturläkare och näringsterapeuter har ofta möjlighet att skicka prover från hår, blod. urin med mera till utländska laboratorier och vet oftast också vilka prover som kan vara intressanta. Men då får man själv betala provtagningen. 

Att ta bort sina amalgamfyllningar och byta till biologiskt bättre material kan vara svårt i dagens Sverige. Inte ens om man betalar allt själv är tandläkare villiga att sanera om tanden saknar karies. Anledningen är återigen avsaknad av riktlinjer från Socialstyrelsen. 

I vissa fall kan man få amalgamsanering som led i en medicinsk behandling, man betalar samma taxa som vid besök på vårdcentralen. Men för att få det krävs antingen läkarintyg att man är allergisk mot kvicksilver eller någon annan metall i amalgamet eller om man varit långvarigt sjuk kan läkaren skriva intyg om amalgamsanering som en sista utväg att pröva. Alla läkare är tyvärr inte villiga att skriva intygen.

Regionerna betalar denna tandvård och har förtroendetandläkare eller liknande som bedömer läkarintygen. Tyvärr beviljas sällan amalgamsanering av regionerna. Beslutet går inte att överklaga, men man kan söka igen men då behöver man nya läkarintyg.  Återstår då att hitta en tandläkare villig att ta bort amalgamet och samtidigt ge patienten personliga skydd för att minska kvicksilverexponeringen.

Det enda rimliga vore att alla som vill gratis får byta sitt amalgam. Det skulle minska utsläppen till miljön samtidigt som många hälsovinster skulle göras. Förmodligen skulle en sådan reform vara ekonomiskt försvarbar även i ett regionalt perspektiv och framför allt är det hälsovinster som görs. Ytterligare en vinst är att  amalgamfyllda tänder får mikrosprickor som gör att de utan förvarning kan smulas sönder. Har man istället en krona eller kompositfyllning hålls tanden  ihop och kan hålla ytterligare många år. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)