En ny rapport från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) visar att vitt snus nu utgör en fjärdedel av allt snus i landet. Samtidigt ökar snusandet totalt medan rökningen har minskat över tid.

Av denna rapport framgår att konsumtionen av tobakssnus skattas till cirka 47 dosor per invånare (15 år och äldre) för 2022, vilket var 2 procent högre än 2021 och 10 procent högre än 2019.

Den totala konsumtionen av vitt snus skattades till 16 dosor per invånare, 15 år och äldre, under 2022, det vill säga en ökning med 81 procent jämfört med 2021. Den kraftiga uppgången angående vitt snus gäller främst unga människor. Andelen elever i 9:an som använt vitt snus de senaste 30 dagarna, ökade från 8 till 12 procent. Motsvarande ökning på gymnasieskolorna var från 18 till 22 procent.

I relation till försäljningen av det totala antalet snusdosor i Sverige inklusive tobakssnus och vitt snus utgjorde det vita snuset 25 procent år 2022 och 16 procent år 2021.

Den sammanlagda konsumtionen av alla former av snus, ökade mellan 2021 och 2022 från 55 till 63 snusdosor per invånare (15 år och äldre). Det innebär en ökning med 14 procent.

Det är väl känt att rökning av cigaretter är en betydande riskfaktor för ett flertal sjukdomar och det gäller framför allt för olika former av cancer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Att snusa utgör också en hel del hälsorisker och kan bland annat leda till högt blodtryck och skador på tandköttet.

Vitt snus är farligare än det påstås. Det brukar marknadsföras som fräschare än vanligt brunt snus och det smakar fruktigt. Men, dessvärre innehåller det vita snuset ofta mer nikotin än vanligt brunt snus. Forskning visar att nikotin inte bara är starkt beroendeframkallande, utan även kan orsaka irreversibla förändringar i hjärnans nervceller och påverka områden i hjärnan som styr beteende och känslor.

Förutom nikotinets negativa effekter på hjärnan visar forskning även att nikotin kan ge ökad kärlstyvhet, vilket är förknippat med ökad risk att drabbas av stroke och hjärtinfarkt. Det är inte bara traditionella cigaretter som är skadliga för hjärta och kärl. Andra nikotinprodukter kan således också orsaka skador i våra kroppar.

Länkar:
Rapport från CAN
Artikel från Hjärt- Lungfonden

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)