Eksem runt munnen eller sår i munnen är vanligt. En tandläkare i Malmö har nu konstaterat att det kan vara tillsatser i tandkräm som orsakar detta. Hon tittade på allergi mot smakämnet karvon som finns i sådant som smakar mint. Det är känt för att ge stora besvär. Tandkräm utan smak visade sig vara ett effektivt sätt att slippa besvär.

Studien gjordes på patienter med lichen, dvs slemhinneförändringar i munhålan. Vid allergitester visade det sig att tolv procent hade karvonallergi. Liv Kroona från Malmö högskola har disputerat i detta ämne. Hon undersökte 66 olika tandkrämer och fann karvon i dessa i varierande mängd.

Försökspersoner med karvonallergi respektive lichenförändringar fick använda tandkräm smaksatt med en procent karvon under en hel månad. De allergiska försökspersonerna blev sämre med besvär runt munnen och fick livskvaliteten nedsatt. Att välja tandkräm utan smak är således ett bra sätt att undvika besvär. 

När Liv Kroona undersökte vävnadsprover från de båda försöksgrupperna fann hon inga större skillnader i inflammationsgrad eller förekomst av olika inflammationsceller mellan de båda grupperna. eller mellan dem med karvonallergi eller oral lichen planus.

Det är tydligt att en del är mer känsliga än andra. Smakämnen finns hos strängt taget alla putsmedel som tandhygienisterna använder. Kräv smakfria sådana medel nästa gång. 

Till artikeln i Vetenskap & Hälsa

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online
 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.

Förutom hemsidan se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Vetenskaplig avgiftningskonferens i Berlin 

Pressmeddelanden

Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla tandvårdsskadade ska ha rätt till samma vård som gäller för andra sjukdomar.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885. 

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu