På Berlinkonferensen presenterades ny intressant forskning. Här redovisas en studie av patienter vars implantat misslyckats. Det visade sig att 40 % av dessa personer var allergiska eller överkänsliga mot en eller flera metaller i implantatet. Föreläsaren Stepan Podzimek anser det viktigt att patienter testas om de är känsliga eller inte för de implantat som ska användas. Men man ska komma ihåg att metaller kan ställa till även andra problem i kroppen än allergier. 

Stepan Podzimek kommer från Charles universitet i Prag  (Tjeckien) och har tillsammans med andra kollegor undersökt metallkänslighet hos patienter som fått implantat som misslyckats. Undersökningarna gjordes med hjälp av Melisatestet som mäter minnesceller mot metaller. En stor andel var alltså känsliga mot någon av följande metaller:
a)       Hälften var känsliga mot nickel
b)       En tredjedel var känsliga för kvicksilver,  krom, guld och/eller palladium.
b)       En fjärdedel var känsliga för järn och titan (TiCl3 eller TiO2).
c)       Drygt en femtedel var känsliga för silver.
d)       Färre än en femtedel  var känsliga för zink, aluminium, koppar, tenn, kobolt, molybden, platina och zirkonium.

Forskargruppen påvisade också att det bildades så kallade cytokiner hos personer som var positiva till metaller i Melisa-testet. Vilket innebär att immunförsvaret reagerat på metallerna och startat inflammatoriska processer. Metaller inte bara orsakar allergier och annan överkänslighet utan de kan också ackumuleras i kroppen beroende på individens förmåga att utsöndra dem. Så småningom leder det till att ett eller flera organ  förgiftas. Detta togs dock inte upp på föreläsningen.

Slutsatsen forskarna drog är att 40 % av de personer med insatta implantat som misslyckats var intoleranta mot  något av de ämnen som ingick i implantatet.  Detta är därmed undvikbara vårdskador och därför är det viktigt att testa känslighet för de metaller som ingår i implantatet före insättandet.

Stepan Podzimek redovisade vilka olika metaller som finns i olika metallegeringar vanliga i implantat och dentala material:
Rostfritt stål kan innehålla järn, krom, kisel, nickel, magnesium, kol och molybden.
Koboltkromlegeringar (vanliga i tandvården) innehåller kobol, krom och övriga metaller kan vara molybden och mindre mängder nickel, järn, kol och kisel.
Titan (99 %) innehåller förstås titan, men även mindre mängder av exempelvis vanadin, aluminium, niob och tallium..
Silverpalladiumlegeringar innehåller silver och palladium men oftast också zink och ibland även guld och koppar.
Guldlegeringar innehåller guld, men också silver, koppar, palladium, platina och zink, 

Amalgam används inte som implantat men väl som fyllningsmaterial och till tandkronor. Flertalet dentala amalgamer innehåller hälften kvicksilver (kvicksilverhalten varierar dock mellan 40 och 75 %). Amalgam tillverkas genom att man blandar kvicksilver med silver, koppar, tenn och ibland zink. 

Det är således många som kan få immunologiska reaktioner mot dentala material eller implantat. Och förutom sådana reaktioner kan även galvaniska strömmar uppstå och förgiftning kan förekomma. 

Slutligen konstaterade forskarna att av de 31 procent som hade fått titanimplantat som av en eller annan anledning misslyckats var 12 patienter (39%) intoleranta mot titan. Av patienter som fått proteser baserade på kromkoboltlegeringar som inte tåldes var 2 av 4 patienter allergiska/överkänsliga mot krom och/eller kobolt. Det var alltså hälften av dem som av en eller annan anledning inte kunde ha sina proteser eftersom de var var allergiska mot det använda materialet. 

Forskningen kommer inom kort att publiceras och nu finns därför ingen länk att hänvisa till.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)