Nyheter

Tandvården saknar evidens

Tandläkartidningen uppmärksammar SBU:s tidigare rapport om att barntandvården saknar evidens, dvs de metoder som används är inte i någon högre grad vetenskapligt belagda. Den kritiken har tidigare framförts av vuxentandvården och för några år sedan publicerades en cochrane-studie som också menade att tandvården saknar evidens. Mer forskning behövs. Myndigheterna skulle också komma lång med uppföljning av svensk tandvård. Tandvårdsskadeförbundets kunskaper borde tas tillvara av myndigheterna.

Läs mer »

Uppmaning till EU - fasa ut amalgam från tandvården

Den 7 maj uppmanar svenska tandläkare EU att fasa ut amalgam, vilket sker på en presskonferens i Bryssel arrangerad av World Alliance for Mercury-Free Dentistry. I Sverige har amalgamstoppet varit enkel och smärtfritt och inga ökade tandvårdskostnader har märkts, berättar tandläkarna. Presskonferensen vänder sig till journalister, EU-parlamentariker och tjänstemän och den hålls torsdagen den 7 maj kl 11.00 i Europeiska parlamentet, Bryssel.

Läs mer »

Betrakta tänderna som del av kroppen säger ministern

Hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström uttalar i Tandläkartidningen att tänderna ska betraktas som en del av kroppen. Vad han menar med det framgår inte tydligt. Ingenting finns med om hälsorisker med dentala material och inte ett ord nämns om amalgam eller om kostens betydelse för tandhälsan.

Läs mer »

Salicylsyra skyddar mot kvicksilverånga

Kvicksilverexponering orsakar ofta huvudvärk och då tar man ofta en huvudvärkstablett även om ett varaktigt botande åstadkoms genom att avbryta exponeringen.

Läs mer »

Rätten till arbete för funktionshindrade

HSO ryter till i en debattartikel i Dagens Samhälle och anser att regeringen måste göra mer för att ge funktionshindrade jobb och skälig ersättning. I dag är 29 % inskrivna på arbetsmarknaden funktionshindrade. Konjunkturuppgång hjälper inte utan det krävs statliga insatser, skriver Ingrid Burman ordförande i Handikappförbunden.

Läs mer »

D-vitamin under graviditet

Barns kariesangrepp minskar om modern tar D-vitamintillskott under graviditeten visar ny forskning. Tidigare har också D-vitamin kopplats till kariesfrekvensen. D-vitamin får man främst via solen under sommarhalvåret och maten har mycket liten betydelse. Var ute i solen under sommaren och ta D-vitamintillskott mellan oktober och april.

Läs mer »

Sida 476 av 687 sidor < Första  < 474 475 476 477 478 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)