Nyheter

Den ojämlika tandvården

Problem med tandhälsan är kostsamt och personer med dåliga tänder och dålig ekonomi får sällan den tandvård de skulle behöva. Nu visar en ny genomgång av tandhälsoregistret att barn på institution har sämre tandhälsa och mer sällan går till tandläkaren jämfört med andra barn. Socialstyrelsen som gjort undersökningen anser detta vara otillfredsställande. Att lära sig sköta tänderna och äta rätt i barndomen är viktigt för den framtida hälsan och borde prioriteras högre för alla barn.

Läs mer »

Hög oxidativ stress och låga vitaminhalter vid multipel skleros, MS.

Traditionella modeller för vad som orsakar skadorna i nervsystemet, en immunologisk reaktion, har alltmer börjat ifrågasättas och alltfler forskare anser numera att det primära är en inflammation i hjärnan och att immunreaktionerna är sekundära och ett sätt för kroppen att försöka städa upp från nedbrutna celler.

Läs mer »

Varför få skadeanmälningar gällande tandvård?

Få personer anmäler vårdskada som uppstått i tandvården medan olika operationer ligger högst i anmälningsligan. Detta redovisas av LÖF som årligen bidrar med statistik över anmälda vårdsskador. Bäst på att anmäla är Norrbottens län som kommer upp i 16 procent av totala antalet anmälda ärenden och sämst är Kalmar och Blekinge läns landsting där endast 5 procent av anmälda ärenden handlar om tandvård. Frågan är om andelen anmälningar speglar hur bra tandvården är? Eller finns andra faktorer av betydelse?

Läs mer »

Kawasaki’s sjukdom – en fortsättning av akrodynia?

Akrodynia var en sjukdom som drabbade barn under senare delen av 1800-talet och försvann inte förrän under 1950-talet, trots att sambandet med kvicksilver upptäcktes 1945. Orsaken var kvicksilver i kalomel, använt som tandsprickningspulver, maskmedel med mera. Enstaka fall har uppträtt senare på grund av oftast oavsiktlig exponering för kvicksilver. Även andra metaller som koppar kan utlösa akrodynia. Det dröjde inte länge förrän en sjukdom med exakt samma symtom, men med annat namn, dök upp: Kawasaki’s sjukdom.

Läs mer »

Amalgamförbud behövs i EU

EU-kommissionen har lämnat förslag till ratificering och genomförandet av Minamatakonventionen (handlar om att begränsa världens kvicksilverutsläpp). Som tidigare meddelats ges inget förslag till amalgamförbud. Bråttom verkar det var då förslaget redan översatts till flera olika språk och däribland svenska. Nu vidtar olika förhandlingar och eftersom samtliga svenska partier vill behålla vårt amalgamförbud kommer Sverige med stor sannolikhet att driva på för ett förbud. Skulle det inte gå igenom vidtar förhandlingar om att Sverige ska få ett undantag och därmed kunna behålla det nuvarand amalgamförbudet.

Läs mer »

Pengar för tandvård finns - men få vet om dem

Tidningen Expressen har i en artikel tagit upp olika bidrag för tandvård som finns, men som få känner till. Inte ens vårdgivare har enligt Expressen kännedom om möjliga bidrag för tandvård. Expressen nämnde dock inte att patienter som på grund av allergi eller långvarig sjukdom vill byta fyllningar kan få bidrag av landstingen för detta. Hösten 2014 publicerade Tandvårdsskadeförbundet en utredning som visar att så gott som inga landsting/regioner informerar om bidrag för fyllningsbyten på grund av sjukdom. Det stämmer väl med Expressens iaktagelse.

Läs mer »

Sida 424 av 686 sidor < Första  < 422 423 424 425 426 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)