Tandvården förlorar stora summor på att unga med gratis tandvård uteblir från sina tandvårdsbesök. Detta enligt Sveriges Folktandvårdsförening som uppger att problemet förekommer i hela Sverige.

SVT Nyheter publicerade nyligen ett inslag med rubriken Unga uteblir från gratis tandläkarbesök – orsakar stora förluster för kliniker. Det påstås att ungdomar i åldern 20-23 år är överrepresenterade bland de som missar inbokade tandvårdsbesök och att det handlar om stora summor pengar som tandvårdskliniker går miste om.

I ett inslag från SVT Jönköping, den 5 december 2023, framgick det att unga människor mellan 24 och 34 år är den grupp som mest prioriterar bort tandläkarbesök. Detta visade en undersökning från Sveriges Tandläkarförbund. Anledningen till att denna åldersgrupp prioriterar bort sina tandvårdsbesök är att de tycker att det är för dyrt.

Sveriges Folktandvårdsförening meddelar att man har fått svar från 15 av landets 21 folktandvårdsorganisationer. Alla sägs uppleva problem med missade tandvårdsbesök samt att ungdomar är överrepresenterade bland de som uteblir. Främst är det de äldre i åldersspannet för fri tandvård som uteblir.

Som exempel ges Region Örebro, där det är fyra procent av barn och unga upp till 20 år som missar sina tandvårdsbesök, medan det är 37 procent som uteblir inom gruppen 20 till 23 år.

Det verkar som man letar efter ursäkter till att sänka åldersgränsen för gratis tandvård från 23 till 19 år. Regeringen vill att den nya åldersgränsen skall gälla från år 2025. Gunilla Swanholm, ordförande i Sveriges Folktandvårdsförening, säger att hon tror att en sänkt åldersgräns vore bra.

Länkar:
SVT Nyheter Inrikes
SVT Nyheter Jönköping

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)