Tandhälsoförbundet informerar om biverkningar av tandvårdsmaterial, ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt.

Samhällsansvar och fortbildning

Hans Göransson är Tandläkarförbundets nya ordförande. Han säger i sin första ledare att förbundet bör prioritera engagemang i folkhälso- och munhälsofrågor liksom efterutbildning av tandläkare. Tandvårdsskadeförbundet välkomnar detta och hoppas att samhällsansvaret även inbegriper positiva kontakter med oss och amalgam- och kvicksilverfrågan tas på allvar.

Läs mer »

D-vitamin och karies

Grav brist på D-vitamin, orsakad av brist på solljus och dålig näring, orsakade engelska sjukan med svagt och deformerat skelett. Ett botemedel, tran eller fiskleverolja, upptäcktes i början av 1900-talet och den aktiva komponenten, D-vitamin, isolerades av Alfred Winlau och gav honom Nobelpriset 1928.

Läs mer »

Norska fackförbundet för tandsköterskor fortsätter kampen

De norska tandsköterskornas fackförbund har vunnit en viktig kamp i Högsta Domstol då deras kvicksilverexponering erkänts som arbetsskada. Detta har vi skrivit tidigare om på hemsidan. Nu begär förbundet hjälp av arbetsmarknadsministern för att även andra tandsköterskor ska få arbetsskadeersättning. Problemen är desamma i Sverige, men här har den fackliga organisationen varit relativt passiv. Är det inte dags att ta upp kampen för de svenska tandsköterskorna?

Läs mer »

Kvicksilver och amalgamsjuka en vanlig diagnos?

Socialstyrelsens hemsida är intressant på många sätt. Information om sällsynta diagnoser finns och då undrar den vetgirige om kvicksilver- eller amalgamsjuka kan återfinnas där eftersom socialstyrelsen och landstingen anser att endast ett litet fåtal kan bli sjuka av sina amalgamfyllningar. Men ingenstans bland de sällsynta diagnoserna finns kvicksilver och amalgam med. Kanske är det ändå en mer vanlig diagnos?

Läs mer »

Zink och depression

Depression behandlas vanligen med antidepressiva mediciner, ?lyckopiller?, med ofta mycket biverkningar och risk för tillvänjning. Frågan är om det hos patienter med depressiva symtom inte finns andra orsaksfaktorer som är enkla och ofarliga att behandla, och som borde åtgärdas först.

Läs mer »

Fel i vården - hur anmäla?

Skadad av dentala material som amalgam och kvicksilver, titan eller rotfyllningsmaterial? Det går att anmäla sjukvården för felbehandling även om det inte är lätt att nå framgång. Det går också att anmäla felaktiga material inom tandvården eller biverkningar av dessa och då kallas materialen för medicintekniska produkter. Tidigare hade Socialstyrelsen hand om detta, men nu är det den nya myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Läs mer »

Sida 563 av 774 sidor < Första  < 561 562 563 564 565 >  Sista >

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)